Agris.cz - agrární portál

Americká firma chce v Mohelnici postavit papírnu za 309 miliónů

11. 3. 1998 | ČTK

Americká firma chce v Mohelnici postavit papírnu za 309 miliónu USD

MOHELNICE (okres Šumperk) 11.brezna (CTK) - Americká spolecnost WamfCo projevila zájem postavit v Mohelnici na Šumpersku novou továrnu na výrobu papíru za 309 miliónu USD (10,5 miliardy korun). V rozhovoru pro CTK to dnes rekl starosta Mohelnice Ladislav Kavrík.

"Spolecnost WamfCo nyní zajištuje kapitál na výstavbu nové továrny a jedná s nekolika strategickými partnery, kterí by mohli papírnu provozovat," uvedl Kovarík. Dodal, že americká firma chce do projektu vložit 200 miliónu dolaru. Zbývající cást penez by mely poskytnout tuzemské banky, které už profinancování projektu prislíbily.

Stavba nového papírenského závodu by podle Kavríka mela být zahájena už na jare príštího roku a poslední stavební práce by mely být ukonceny v roce 2001.

"S majiteli pozemku, na kterých se stavba papírny plánuje, už máme uzavreny predkupní smlouvy. Zbývá podepsat smlouvu se strategickým partnerem a do konce letošního roku vyrídit územní rozhodnutí a stavební povolení, aby se príští rok na jare mohlo zacít stavet," rekl Kavrík.

Nová papírna by mela po dokoncení zamestnávat zhruba 400 lidí. Polovina by jich podle Kavríka mela pracovat prímo ve výrobe a zbývající cást v obslužných provozech.

Kavrík dodal, že podle plánu americké firmy by mohelnický závod mel až 70 procent produkce papíru exportovat na zahranicní trhy.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 11. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:31