Agris.cz - agrární portál

Odvetná opatření za jablečnou kvótu schválil COREPER

11. 3. 1998 | ČTK

Odvetná opatrení za jablecnou kvótu schválil COREPER

BRUSEL 11.brezna (zpravodaj CTK) - Výbor stálých zástupcu Rady EU (COREPER) schválil dnes jednomyslne a bez diskuse návrh Evropské komise pozastavit preferencní celní sazby na dovoz nekterých ceských potravinárských výrobku do zemí "patnáctky". Opatrení je odpovedí na rozhodnutí ceské vlády zavést od 1.února kvótu na dovoz jablek z EU do CR v rocní výši 24.000 tun, nad niž jsou dovozy zatíženy 100procentní celní sazbou.

Odveta EU podléhá ješte schválení Radou ministru, jež by podle všeho melo být stejnou formalitou jako dnešní usnesení. Príslušné usnesení se ocekává možná už príští týden, v každém prípade pak tak, aby sankce zacaly platit od 1.dubna. EU je zjevne odhodlána tvrde reagovat na ceský postup a vynutit si tak co nejrychlejší odvolání dovozní kvóty na jablka. V takovém prípade budou zrušena i protiopatrení.

Ackoli komise odhaduje rocní ztrátu západoevropských vývozcu jablek zpusobenou zavedením kvóty - pri stejných vývozech do CR jako loni - na asi 12 miliónu ECU, bude odveta unie pro ceské vývozce mnohem bolestnejší. Zrušení preferencních cel pri dovozu ceského veprového a drubeže tyto výrobky podle ceských odborníku naprosto vyradí ze západoevropského trhu. "Se stoprocentním clem nevyvezeme nic. Budeme príliš drazí," sdelil jeden z nich CTK. Dodal, že ani pri dosavadní celní úleve nenaplnovala CR vždy v techto komoditách dohodnuté kvóty.

Podle nejmenovaného znalce v Bruselu EU názorne predvádí, že je ochotna hnát prípad do krajnosti a pripravit takový postih, který bude pro CR mnohem bolestnejší než lonské vysoké dovozy západoevropských jablek. Jakmile opatrení schválí, bude ocekávat z Prahy bílý prapor, aby ho nemusela od 1.dubna zavést. Pokud však bude CR trvat na svém, je ochotna urychlene "prisadit" také zrušení zvýhodnených celních sazeb pro vývoz ceských mlécných výrobku, zrejme od 1.cervence.

Základním argumentem EU zustává, že CR zavedením jablecné kvóty porušila asociacní dohodu, už proto, že unii dostatecne a presne o svém zámeru predem neinformovala.

Karel Barták mha


Zdroj: ČTK, 11. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:17