Agris.cz - agrární portál

Lux věří, že EU nepřijme odvetná opatření za jablka

11. 3. 1998 | ČTK

Lux verí, že EU neprijme odvetná opatrení za jablka

PRAHA 11.brezna (CTK) - Místopredseda vlády a ministr zemedelství Josef Lux verí, že Evropská unie na ministerské úrovni neschválí odvetná opatrení za jablecnou kvótu na dovoz jablek do CR. Opatrení, které dnes jednomyslne a bez diskuse na návrh Evropské komise schválil Výbor stálých zástupcu Rady EU (COREPER), Lux v dnešním zpravodajském poradu Ceské televize (CT1) oznacil za pouze odvetný krok postrádající ekonomické zduvodnení.

Rozhodnutí ceské vlády zavést od 1.února kvótu na dovoz jablek z EU do CR v rocní výši 24.000 tun, nad niž jsou dovozy zatíženy 100procentní celní sazbou, pritom Lux opetovne oznacil za jednoznacne správné rozhodnutí hájící oduvodnitelný zájem tuzemských producentu. Zduraznil, že ceská strana na rozdíl od Evropské unie jednala v rámci platných pravidel.

"My jsme dodrželi smlouvy, které jsme uzavreli, protože jsme nekolikrát vedli jednání. Já verím, že Evropská unie nakonec nerozhodne, protože zatím je pouze pripraveno rozhodnutí evropskými byrokraty v Bruselu. Jsem presvedcen, že ministri budou velmi peclive hodnotit tyto veci, protože kdyby se tak stalo, tak by to by pouze odvetný krok bez jakéhokoli ekonomického zduvodnení," zduraznil v Ceské televizi ministr zemedelství CR s tím, že prípadné ministerské schválení tohoto odvetného opatrení by mohlo zkomplikovat vztahy CR s EU.

"Kdyby tento jednostranný krok Evropská unie ucinila, jiste by to zkomplikovalo naši diskusi ve vztahu k Evropské unii," poznamenal Lux, podle kterého Ceská republika musí hájit svých producentu a usilovat o srovnatelné podmínky s jejich kolegy v zemích "patnáctky".

kri mha


Zdroj: ČTK, 11. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:41