Agris.cz - agrární portál

Šedivý věří, že ČR nestihne trest za kvótu na jablka

11. 3. 1998 | ČTK

Šedivý verí, že CR nestihne trest za kvótu na jablka

PRAHA 11.brezna (CTK) - Za epizodu, která se neodrazí v zaclenování Ceské republiky do Evropské unie (EU), považuje nynejší spor o kvótu na bezcelní dovoz jablek ze zemí "patnáctky" šéf ceské diplomacie Jaroslav Šedivý. Vyplývá to z jeho rozhovoru pro dnešní Zemské noviny (ZN). "Není to nejaká událost, jež by mela zmenit trend. Je to jen epizoda, kterou jsme zduvodnili a na kterou nyní Unie hledá odpoved," rekl listu Šedivý.

Zároven vyslovil nadeji, že odvetná opatrení proti CR, která v úterý schválila pracovní skupina pro státy strední a východní Evropy Rady EU na návrh Evropské komise, a která by mela ztížit podmínky pro vývoz nekterých potravin do zemí EU, nebude až tak dramatická.

"Verím, že odpoved Unie nebude tak dramatická, jak se z její strany ozývá. Vše záleží na tom, jak se rozhodne patnáct státu. Zatím je vec jen v aparátu Unie, není ješte projednána 'patnáctkou'. Predpokládám, že Unie k ní nakonec zaujme postoj, který nebude možno vykládat jako 'trest'. Zduraznuji však, že spor o dovoz jablek je jen jednou z epizod, jež nás budou potkávat, není to trend našich vztahu. Neprál bych si ale mnoho takových epizod," rekl v rozhovoru pro dnešní Zemské noviny ministr zahranicních vecí CR Jaroslav Šedivý.

Pracovní skupina pro státy strední a východní Evropy Rady EU schválila v úterý návrh Evropské komise zavést proti CR sérii protiopatrení jako reakci na zrízení kvóty na bezcelní dovoz jablek ze zemí "patnáctky". Návrh spocívá ve zrušení celních úlev pro vývoz ceského veprového masa, drubeže, jablecné a rybízové štávy do EU. Ve druhé fázi mají být obdobne postiženy ceské vývozy mléka a mlécných výrobku. Clo se zvyšuje ze zvýhodnené 20procentní sazby na stoprocentní; u džusu ze 48procentní preferencní sazby. Komise spocítala, že kdyby se uplatnily sankce proti všem zmíneným výrobkum, vydelala by EU pri stejném dovozu jako loni na zvýšených clech kolem 12 miliónu ECU, což je prý asi tolik, kolik predstavuje újma zpusobená západoevropským vývozcum jablek.

Návrhem se dnes bude zabývat Rada stálých zástupcu (COREPER); podle zdroju z Rady by ho mela schválit bez diskuse. Konecné posvecení dostane posléze na ministerské úrovni bud už príští týden, nebo o neco pozdeji.

kri bk


Zdroj: ČTK, 11. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:01