Agris.cz - agrární portál

EK navrhla ztížit vývoz českého vepřového, drůbeže a moštu

3. 3. 1998 | ČTK

EK navrhla ztížit vývoz ceského veprového, drubeže a moštu

BRUSEL 3.brezna (zpravodaj CTK) - Pracovní skupina pro zeme strední a východní Evropy Rady ministru EU se dnes zacala zabývat návrhem Evropské komise prijmout odvetná opatrení proti Ceské republice za zavedení kvóty na dovoz jablek ze zemí "patnáctky". Exekutiva EU navrhla, aby v první fázi byly odbourány výhodné podmínky, které EU CR poskytla pro vývoz veprového masa, drubeže a jablecného moštu (tzv.autonomní opatrení).

"Na tyto výrobky by EU pri dovozu zacala uplatnovat stejná cla jako na zboží ze všech tretích zemí," vyložil CTK mluvcí komise Gerry Kiely. Dodal, že by melo jít jen o první krok; sankce by posléze mohly být rozšíreny. Ocekává, že Rada ministru opatrení schválí. "Všechny clenské státy pri predbežné konzultaci vyjádrily jasné odhodlání," uvedl.

Pokud zmínená skupina odvetné kroky doporucí, musí je posléze schválit Rada stálých zástupcu EU (COREPER) a nakonec Rada ministru. Kdyby byl jasný konsens, muže to nejvyšší orgán EU ucinit bez rozpravy v jakémkoli složení, nebylo by tedy nutné cekat na schuzi ministru zahranicí nebo zemedelství.

Evropská komise trvá na tom, že se CR dopustila zavedením rocní dovozní kvóty 24.000 tun jablek porušení asociacní dohody a poškozuje diskriminacne pouze dovozce z EU. Podle Kielyho neobstojí argument, že západoevropští dovozci letos kvóty ani necerpají - za první tri týdny platnosti vládního narízení dovezli bezcelne jen 33 procent toho, co mohli.

"Je tomu tak proto, že ceský krok vyvolal nejistotu a obavu uzavírat nové kontrakty. Smerodatné pro nás je srovnání s uplynulým rokem," uvedl. Loni vyvezla EU do CR rekordních 45.000 tun, tedy skoro polovinu celkové spotreby.

Mluvcí zároven poprel, že by se komise pokoušela spojovat problém obchodu s jablky s blokováním podpisu dohody o veterinární a fytosanitární ekvivalenci mezi EU a CR, který je odkládán už nekolik mesícu. Potvrdil, že prícinou je "fytosanitární neshoda" mezi CR a EU ohledne ošetrování brambor proti klícivosti.

Podle ceských zdroju dostaly už nekteré nizozemské firmy od ceských orgánu zelenou pro používání vlastních chemikálií, takže mohou vývozy brambor do CR obnovit. Není však jisté, zda EU nebude chtít cekat na celkové prizpusobení ceské legislativy.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 3. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 00:51