Agris.cz - agrární portál

FAO: Potravinová bezpečnost letos vyžaduje vysokou sklizeň

3. 3. 1998 | ČTK

FAO: Potravinová bezpecnost letos vyžaduje vysokou sklizen

(Embargo do stredy 4.brezna 01:01 SEC)

PARÍŽ 3.brezna (CTK) - K zajištení svetové potravinové bezpecnosti by bylo letos opet treba dosáhnout výjimecné sklizne obilí, protože svetové zásoby jsou nyní pod hranicí bezpecné úrovne. Uvedla to ve své stredecní zpráve Organizace spojených národu pro výživu a zemedelství (FAO).

"Navzdory zprávám o lepší než ocekávané sklizni obilovin na konci lonského roku bude svetová potravinová bezpecnost v sezóne 1998/99 znovu záviset na dobré a nadprumerné produkci obilovin i tretím rokem po sobe, což je za posledních 20 let zcela neobvyklé," uvedla FAO u príležitosti zemedelské výstavy v Paríži.

Zásoby obilovin z predešlých žní cinily loni 190 miliónu tun a letos se podle FAO zvýší jen o pet miliónu tun. To predstavuje 15,7 procenta rocní svetové spotreby a tretím rokem za sebou to je pod minimální bezpecnou úrovní 17 až 18 procent.

FAO v poslední prognóze pocítá v sezóne 1997/98 s produkcí 1,901 miliardy tun obilovin, což by proti predchozímu roku znamenalo rust o 0,6 procenta. Podle organizace jsou podmínky pro letošní úrodu uspokojivé, plocha osetá zimní pšenicí je však v USA a Spolecenství nezávislých státu nižší než loni. Dobrá úroda se ceká v západní Evrope, severní Africe a Indii, nepríznivé však jsou podmínky v Cíne, Pákistánu a cástech východní Evropy.

Produkci rýže a její výnosy v jihovýchodní Asii poškodil klimatický jev El Nino, který zde prinesl nejhorší sucho za poslední pulstoletí. Naštestí se hrozba El Nina zdá ustupovat v jižní Africe a jeho negativní vliv na produkci hrubozrnných obilnin v Latinské Americe je menší, než se cekalo, uvedla FAO. El Nino však podle organizace zvýšil pocet zemí, stojících pred potravinovými problémy na 37 ze 31 pred rokem.

hp bm


Zdroj: ČTK, 3. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 09:14