Agris.cz - agrární portál

Zemědělci chtějí upozornit, že se situace v resortu nemění

3. 3. 1998 | ČTK

Zemedelci chtejí upozornit, že se situace v resortu nemení

BRECLAV 3.brezna (CTK) - Na pretrvávající problémy v resortu zemedelství chtejí upozornit zemedelci z Hodonínska, Znojemska, Breclavska a Jihlavska ve ctvrtek v 11:00 u motorestu Katran. Reditel Okresní agrární komory v Breclavi Jirí Balga dnes CTK rekl, že zemedelci nechtejí zopakovat blokádu dálnice D 1 na 45.kilometru od Brna z brezna 1993. Aktéri blokády se podle nej tentokrát sejdou bez težké techniky.

"Jen kombajn s rakví a jalovice oznacená jako ohrožené zvíre symbolicky vyjádrí názory zemedelcu," rekl Balga. V motorestu se podle nej bude hovorit hlavne o tom, zda s CR vstoupí do Evropské unie i ceští zemedelci. V diskusi vystoupí prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek a zemedelští odborníci.

"Nechceme situaci dramatizovat, ale skutecnost je opravdu zlá. Lze to doložit na skotu, který je základem zemedelské farmy. Stavy v soucasnosti poklesly natolik, že za námi zustali jen ti nejzaostalejší - Portugalsko a Recko," uvedl tajemník Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu Jan Veleba.

Upozornil, že s 16 kravami na 100 hektaru dosáhly v CR stavy skotu úrovne z dob nevolnictví. V CR se rocne vyrobí 600 litru mléka na 100 hektaru, prumer EU je 1372 a Dánska 5500 litru na 100 hektaru.

Veleba tvrdí, že zemedelství dosáhlo loni ztráty 2,8 miliardy, tedy o 0,8 miliardy více než v roce predchozím. "V posledních letech získával resort prumerne rocne 5,8 miliardy dotací, ale do státního rozpoctu odvádel 13 miliard korun," konstatoval.

Ladislav Koželuha jd vb kar


Zdroj: ČTK, 3. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 01:49