Agris.cz - agrární portál

Maďarsko: CEFTA by měla zvážit sankce proti Polsku

2. 3. 1998 | ČTK

Madarsko: CEFTA by mela zvážit sankce proti Polsku

BUDAPEŠT 2.brezna (CTK) - Madarsko považuje za nutné, aby zeme sdružené v regionálním seskupení CEFTA zvážily možné uvalení sankcí proti Polsku, které uplatnilo restrikce na vývoz madarské kukurice. Na tiskové konferenci to oznámil madarský ministr zemedelství Frigyes Nagy s tím, že jeho zeme dává prozatím prednost bilaterálním rozhovorum na toto téma.

Polsko prijalo s úcinností od 1.ledna dvacetiprocentní dan na dovoz madarské kukurice, což je podle Madaru krok proti spolecným pravidlum sdružení CEFTA, které pred zavedením takového kroku vyžadují oboustranné konzultace. Polsko se pro zavedení dovozního cla rozhodlo poté, co se dodávky madarské kukurice na polský trh zvýšily z predlonských 7000 až na 220.000 tun v roce 1997.

Podle ministra jeho zeme nemá v úmyslu zavést reciprocní opatrení, protože polský vývoz zemedelských produktu do Madarska tvorí pouhou šestinu madarského vývozu do Polska. Madari se navíc ústy svého ministra zemedelství nehodlají zproneverit pravidlum CEFTA, která kdysi pomáhali spoluvytváret, napsala dnes agentura Reuters.

spr bm


Zdroj: ČTK, 2. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:34