Agris.cz - agrární portál

EU připravuje odvetu proti české kvótě na jablka

2. 3. 1998 | ČTK

EU pripravuje odvetu proti ceské kvóte na jablka

LONDÝN 2.brezna (CTK) - Evropská unie pripravuje odvetu proti Ceské republice za to, že zavedla kvótu na dovoz jablek ze zemí patnáctky. Predstavitelé EU se již shodli na tom, že odveta je nutná a Evropská komise sestavila seznam zemedelských produktu, na než se odpoved EU bude vztahovat. "Snažíme se se o srovnatelnou odpoved," rekl britskému listu Financial Times jeden z cinitelu EU.

Na politické citlivosti sporu pridává to, že CR má príští mesíc zacít s EU jednat o vstupu. "Jestliže se Ceši snaží vstoupit do EU, je dost prekvapivé, že zavedli opatrení, která jsou zacílena výlucne na nás."

V každém ctvrtletí roku 1998 bude podle lednového narízení vlády možné do CR dovézt 6000 tun konzumních jablek z Evropské unie za preferencní celní sazbu, tj.deset procent. Po prekrocení tohoto množství se uplatní celní sazba 95 procent.

Loni vývoz jablek z EU o více než 13.000 tun presahoval stanovenou rocní nízkocelní kvótu a predstavoval tak témer polovinu domácí spotreby. Podle ceské vlády EU vývoz jablek subvencuje, bruselská komise to však odmítá a oblíbenost evropských jablek pricítá jejich vyšší kvalite. Brusel popírá, že klade prekážky ceskému vývozu jablek a nabízí, že ceským pestitelum pomuže zvýšit kvalitu jejich produktu.

Podle britského listu se pred cervnovými volbami stalo pestování jablek v CR politicky citlivou oblastí. Ministr zemedelství Josef Lux, který v politickém živote CR hraje vetší roli než mu podle velikosti mandátu prísluší a podpora jehož strany KDU-CSL podle posledních pruzkumu klesá, je kritizován zemedelci za to, že se príliš venuje politickým machinacím, napsal dnes Financial Times.

hp bm


Zdroj: ČTK, 2. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:26