Agris.cz - agrární portál

Měnová politika ČNB je pro Vinium do budoucna těžko přijatelná

2. 3. 1998 | ČTK

Menová politika CNB je pro Vinium do budoucna težko prijatelná

BRNO 2.brezna (CTK) - Znacné zatížení do budoucna znamená v pátek zverejnený menový program CNB pro Vinium Velké Pavlovice, nejvetšího domácího producenta cervených vín. Firma v dusledku kampanového zpracování musí mít úvery a vysoké úrokové sazby pak není schopna rychle splácet. "Politika CNB je težko prijatelná," rekl dnes CTK generální reditel Vinia Jaroslav Machovec.

Rychlost splácení úveru je podle Machovce v potravinárském prumyslu úzce spojena s platbami zemedelcum. Ty znacne ovlivnují cinnost agrárního sektoru. Zpracovatelum však chybí legislativní úprava vlastních inkasních záležitostí. "Absolutne nejlevnejší je dnes dlužit," dodal.

Velkopavlovictí vinari budou muset zrejme pribrzdit rozvoj a více šetrit. Restriktivní menová politika CNB rovnež nepovede k rozvoji investic a podniky budou nuceny žádat jen o dodavatelské úvery s dlouhodobou splatností. Zustaneme tak pozadu za okolními státy, míní Machovec.

Vinium loni utržilo za své výrobky více než 300 miliónu Kc. Firma ocekává hrubý zisk 4,5 miliónu korun pri ctyrprocentním nárustu tržeb a rocní produkci deset miliónu litru révových vín. Prevážne na technologické investice vynaložila spolecnost loni kolem devíti miliónu Kc.

Jirí Macík bm


Zdroj: ČTK, 2. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:22