Agris.cz - agrární portál

Brom: Zemědělství je v nejhorší situaci za období transformace

19. 2. 1998 | ČTK

Brom: Zemedelství je v nejhorší situaci za období transformace

SKALSKÝ DVUR (okres Ždár nad Sázavou) 19.února (CTK) - Ceské zemedelství se ocitlo v situaci, která je nejhorší za období transformace. Na dnešním setkání zemedelcu s ministrem Josefem Luxem ve Skalském dvore na Ždársku to rekl predseda Ceskomoravského svazu zemedelských podnikatelu (CMSZP) Jaroslav Brom.

Ve svém vystoupení Luxe mimo jiné vyzval, aby ministerstvo maximálne urychlilo vyplácení záloh na dotace zemedelcum, jinak bude ohrožena setba príští úrody.

Lux konstatoval, že nužky mezi cenami vstupu a cenami zemedelské produkce se v CR trvale rozevírají. To je podle nej základní argument pro diskusi o nutnosti podpory zemedelcu, a to predevším jejich príjmu, nikoliv cen.

Upozornil, že skoková podpora cen je velmi nebezpecná a v dusledku se muže obrátit proti zemedelcum. Príkladem muže být lonský nárust cen obilí o tisíc korun, který se negativne projevil v živocišné výrobe. Informoval, že vlivem pádu svetových cen nebylo letos z CR pres udelené licence vyvezeno krome jecmene a kukurice žádné obilí.

Za nejvýznamnejší oznacil poslední kroky ceské vlády v diskusi o kvóte dovozu jablek. "Nešlo tu jenom o komoditu jablka, ale o to, zda vláda je vubec ochotna hájit zájmy ceských producentu. Ukázala, že je," podtrhl Lux.

Užitkovost skotu pak Lux oznacil za jeden z nejvetších problému zemedelství. V CR je proti zemím EU nižší o 20 až 30 procent. Tlakem na zlepšování kvality stády by mela být zavedená podpora chovu krav s užitkovostí 4500 litru. Ta bude poskytována do vstupu CR do EU, upozornil.

Príští týden by mel být vyhlášen program na podporu budování technologií pro skot, odbytových center ovoce a zeleniny a skladování cukru, sladu a lnu, shrnul.

Jaroslava Mikešová jw


Zdroj: ČTK, 19. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:31