Agris.cz - agrární portál

Cla a celní kvóty na dovoz jablek z Evropské unie stále platí

18. 2. 1998 | ČTK

PRAHA 18.února (CTK) - Narízení vlády CR ze dne 29.ledna o zavedení sazby cla a celní kvóty pro dovoz jablek pocházejících z Evropské unie stále platí. CTK to dnes sdelila tisková mluvcí ministerstva zemedelství Libuše Alterová.

Podle tohoto narízení je možné v každém ctvrtletí roku 1998 dovézt 6000 tun konzumních jablek z Evropské unie za preferencní celní sazbu, tj.deset procent. Po prekrocení tohoto množství se uplatní celní sazba 95 procent.

"Tímto opatrením se CR pouze snaží zmírnit asymetrii podmínek vzájemného obchodu, kdy pronikání našich konzumních jablek na trhy Evropské unie brání vysoká hodnota vstupní ceny," dodala Alterová.

V úterý úredníci Evropské komise v Bruselu tlumocili námestkovi ministra zemedelství CR Antonínu Kalinovi nesmlouvavé stanovisko, že pokud Ceská republika nezruší kvóty na dovoz jablek z EU, vyhrazuje si Evropská komise právo predložit spor Rade ministru EU, která zváží prijetí odvetných opatrení.

Ten takový prípadný postup podle vlastních slov oznacil za hrubé porušení ducha i litery Evropské dohody. Upozornil, že tato základní smlouva upravující vztahy mezi unií a CR predpokládá v prípade sporu jednání v Rade pridružení a pri nedohode rozhodcí rízení. Nedomnívá se, že jde o tak závažnou vec, aby se EU uchylovala k clánku 117 dohody, podle nehož se reší naléhavé a kritické situace.

Do CR bylo podle Ovocnárské unie dovezeno od 1.ledna do 17.ríjna lonského roku celkem 44.695 tun konzumních jablek v prumerné cene 11,32 Kc/kg. Import ze zemí EU cinil 37.487 tun za prumerných 11,73 Kc/kg a ze zemí CEFTA 4239 tun po 8,27 Kc/kg.

Produkci jablek zajištuje v tuzemsku nejméne 500 zemedelských výrobcu. Jablka do CR dováží zhruba osm hlavních importéru, pricemž dovozy jablek do CR se v lonském roce blížily 50 procentum domácí spotreby a ohrožovaly tak tuzemské producenty jablek. Ztráty pestitelu a skladovatelu jablek dosáhly za hospodárský rok 1996/97 ctvrt miliardy korun.

mha


Zdroj: ČTK, 18. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:33