Agris.cz - agrární portál

Lux: ČR neustupuje od kvóty omezující bezcelní dovoz jablek z EU

18. 2. 1998 | ČTK

Lux: CR neustupuje od kvóty omezující bezcelní dovoz jablek z EU

PRAHA 18.února (CTK) - Ceská republika neustupuje od kvóty, která omezuje bezcelní dovoz jablek z Evropské unie množstvím 24.000 tun rocne. Uvádí to dnešní Právo s odvoláním na slova ministra zemedelství Josefa Luxe, který tak reagoval na nepresný výklad slov ministra zahranicí Jaroslava Šedivého na úterním seminári agentury Czechtrade.

Ministr Šedivý, který uvedl, že CR po dvou kolech technických jednání v Bruselu ustoupila od úmyslu zavést neprekrocitelnou kvótu na dovoz jablek z EU a nahradila ji celní kvótou, tím podle listu pouze objasnil smer úvah predcházejících zavedení kvóty a nehovoril o tom, že vláda má v úmyslu tento krok vzít v nejbližší dobe zpet.

"Skutecne nejde o kvótu, po jejímž vycerpání by další dovoz nebyl možný. Dovozci však po prekrocení objemu 6000 tun za ctvrtletí musejí pocítat s dodatecným clem ve výši 95 procent. Tím se vyrovnávají podmínky dovozu s temi, jaké mají ceští vývozci jablek pri vstupu na trh EU, kde jsou bariérou vysoké, úredne stanovené vstupní ceny," cituje list informaci ministra zemedelství.

do jd


Zdroj: ČTK, 18. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 03:59