Agris.cz - agrární portál

ČR chce nahradit dovozní kvóty na jablka celními kvótami

17. 2. 1998 | ČTK

CR chce nahradit dovozní kvóty na jablka celními kvótami

PRAHA 17.února (CTK) - Na seminári porádaném agenturou Czechtrade dnes ministr zahranicních vecí Jaroslav Šedivý prohlásil, že CR ustoupila po dvou kolech technických jednání v Bruselu od kvót na dovoz cerstvých jablek z Evropské unie, které chce nahradit zavedením celních kvót.

Námestek ministra prumyslu a obchodu Pavel Dvorák k tomu CTK rekl, že vláda opustila myšlenku, že by nad stanovenou kvótu nebyl import možný. "Urcité množství bude možné dovézt za preferencní celní sazbu a první následující kilogram nad kvótou bude zatížen vyšším clem," vysvetlil Dvorák.

Podle Šedivého brala CR pri rozhodování o omezení dovozu jablek z EU v úvahu nejenom obchodní záležitosti, ale též stav sadarství a subvence vložené do úprav krajiny a zemedelství. Ministr pripustil, že chyba v této situaci leží na bedrech ceské strany, která není schopna vyprodukovat kvalitní jablka a vhodne zabalená je dodat na domácí trh. "Naši sadari prohrávali tento boj," uvedl Šedivý.

Evropská komise dnes prohlásila, že pokud Ceská republika nezruší kvóty na dovoz jablek z EU, vyhrazuje si právo predložit spor Rade ministru EU, která zváží prijetí odvetných opatrení. Toto nesmlouvavé stanovisko dnes tlumocili úredníci komise námestkovi ministra zemedelství CR Antonínu Kalinovi.

Kalina takový postup EU oznacil za hrubé porušení ducha i litery Evropské dohody. "I po zavedení kvóty zustala dovozcum z EU možnost dovézt 60 procent lonského maxima, což je podle nás korektní rešení," rekl CTK s tím, že opatrení bylo prijato po dukladné analýze, bude platit jen do konce roku a je z hlediska ceských ovocnáru zcela nezbytné. Pokud by se ukázalo, že má negativní dopad na ceský trh, napríklad v podobe zvýšení cen jablek, bude pozastaveno nebo zrušeno. Po dvou týdnech platnosti však nelze delat žádné závery.

Komise však na tyto argumenty neslyší a požaduje okamžité zrušení kvót nebo alespon casový rozvrh jejich odstranování. Hrozí, že odvetné kroky by mohly postihnout tzv. autonomní opatrení, která usnadnují vývoz nekterých ceských komodit do EU, napríklad živých zvírat, hovezího masa ci mlécných výrobku.

Velvyslanec EU v CR Joannes ter Haar na seminári Czechtrade rekl, že vývozy jablek z Evropské unie do CR rocne dosahují zhruba sedm miliónu ECU, Podle jeho slov ochranná opatrení poškozují práve ty, které by mela chránit. Zaštitují je totiž proti skutecným tržním silám. Tarify na import jablek nepomohou ceským pestitelum, což dokonce sami uznali, uvedl Haar.

Exekutive EU velmi vadí selektivní charakter ceského opatrení - považuje za diskriminacní, že se týká pouze "patnáctky" a nikoli dalších zemí. Kalina na to rekl, že jeho rámcem je asociacní dohoda, která zavazuje pouze CR a EU. Pripustil ovšem, že kdyby se prípadem mela zabývat Svetová obchodní organizace, také by oznacila ceský postup za diskriminacní.

CR zavedla s platností od 31.ledna kvótu 24.000 tun na bezcelní dovoz jablek z EU. Dovozy nad tento limit jsou zatíženy 95procentním clem. Loni dovezly státy unie do CR asi 45.000 tun jablek; dalších necelých 5000 tun pocházelo z tretích zemí, na než se kvóty nevztahují.

Pri spotrebe 100.000 tun rocne zbyla na ceské výrobce pouze polovina trhu, což pro ne znamenalo obrovské ztráty, argumentoval dnes Kalina. Usoudil, že má-li ovocnárský sektor v CR prežít a nenásledovat príklad zaniklého sektoru rezaných kvetin, potrebuje krátkodobou ochranu, aby se vzchopil a zorganizoval.

EU odmítá kvuli této veci podepsat protokol o zrovnoprávnení veterinárních a fytosanitárních predpisu a procedur v CR a EU, jehož aplikace by výrazne usnadnila ceský vývoz. Ministri zemedelství unie se o tom na dnešní pravidelné schuzi v Bruselu už ani nebavili. "Není o cem jednat - prekážky pretrvávají," rekl CTK komisar Franz Fischler.

Do CR bylo podle Ovocnárské unie dovezeno od 1.ledna do 17.ríjna lonského roku celkem 44.695 tun konzumních jablek v prumerné cene 11,32 Kc/kg. Import ze zemí EU cinil 37.487 tun za prumerných 11,73 Kc/kg a ze zemí CEFTA 4239 tun po 8,27 Kc/kg.

kt bm


Zdroj: ČTK, 17. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:21