Agris.cz - agrární portál

EK předloží spor o dovoz jablek do ČR Radě ministrů

17. 2. 1998 | ČTK

EK predloží spor o dovoz jablek do CR Rade ministru

BRUSEL 17.února (zpravodaj CTK) - Pokud Ceská republika nezruší kvóty na dovoz jablek z EU, vyhrazuje si Evropská komise právo predložit spor Rade ministru EU, která zváží prijetí odvetných opatrení. Toto nesmlouvavé stanovisko dnes tlumocili úredníci komise námestkovi ministra zemedelství CR Antonínu Kalinovi.

Ten takový prípadný postup podle vlastních slov oznacil za hrubé porušení ducha i litery Evropské dohody. Upozornil, že tato základní smlouva upravující vztahy mezi unií a CR predpokládá v prípade sporu jednání v Rade pridružení a pri nedohode rozhodcí rízení. Nedomnívá se, že jde o tak závažnou vec, aby se EU uchylovala k clánku 117 dohody, podle nehož se reší naléhavé a kritické situace.

"I po zavedení kvóty zustala dovozcum z EU možnost dovézt 60 procent lonského maxima, což je podle nás korektní rešení," rekl CTK s tím, že opatrení bylo prijato po dukladné analýze, bude platit jen do konce roku a je z hlediska ceských ovocnáru zcela nezbytné. Pokud by se ukázalo, že má negativní dopad na ceský trh, napríklad v podobe zvýšení cen jablek, bude pozastaveno nebo zrušeno. Po dvou týdnech platnosti však nelze delat žádné závery.

Komise však na tyto argumenty neslyší a požaduje okamžité zrušení kvót nebo alespon casový rozvrh jejich odstranování. Hrozí, že odvetné kroky by mohly postihnout tzv.autonomní opatrení, která usnadnují vývoz nekterých ceských komodit do EU, napríklad živých zvírat, hovezího masa ci mlécných výrobku.

"Nebyl žádný pokrok. Dovedeli jsme se, že ceské opatrení zustane v platnosti. Požadujeme nadále okamžité stažení a vyhrazujeme si právo na odvetnou akci; je velmi pravdepodobná," rekl CTK Gerry Kiely, mluvcí clena Evropské komise pro zemedelství Franze Fischlera. Komise neodpovedela na pozvání zkoumat situaci koncem brezna v Praze, ani nestanovila termín dalšího prípadného jednání.

Exekutive EU velmi vadí selektivní charakter ceského opatrení - považuje za diskriminacní, že se týká pouze "patnáctky" a nikoli dalších zemí. Kalina na to rekl, že jeho rámcem je asociacní dohoda, která zavazuje pouze CR a EU. Pripustil ovšem, že kdyby se prípadem mela zabývat Svetová obchodní organizace, také by oznacila ceský postup za diskriminacní.

CR zavedla s platností od 31.ledna kvótu 24.000 tun na bezcelní dovoz jablek z EU. Dovozy nad tento limit budou zatíženy 95procentním clem. Loni dovezly státy unie do CR asi 45.000 tun jablek; dalších necelých 5000 tun pocházelo z tretích zemí, na než se kvóty nevztahují.

Pri spotrebe 100.000 tun rocne zbyla na ceské výrobce pouze polovina trhu, což pro ne znamenalo obrovské ztráty, argumentoval dnes Kalina. Usoudil, že má-li ovocnárský sektor v CR prežít a nenásledovat príklad zaniklého sektoru rezaných kvetin, potrebuje krátkodobou ochranu, aby se vzchopil a zorganizoval.

Pokud jde o spor o dovoz brambor, je podle námestka ministra "mícek na strane EU", jejíž výrobci si už dávno mohli nechat v CR zaregistrovat chemické prípravky proti klícivosti odpovídající ceským normám. Budou-li cekat, až CR prijme novou legislativu a uzná chemikálie používané v EU, bude to trvat dlouho. První dve nizozemské firmy, jež v CR své chemikálie prihlásily, by nicméne už na jare mely dostat príslušná povolení.

EU odmítá kvuli této veci podepsat protokol o zrovnoprávnení veterinárních a fytosanitárních predpisu a procedur v CR a EU, jehož aplikace by výrazne usnadnila ceský vývoz. Ministri zemedelství unie se o tom na dnešní pravidelné schuzi v Bruselu už ani nebavili. "Není o cem jednat - prekážky pretrvávají," rekl CTK komisar Franz Fischler.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 17. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:36