Agris.cz - agrární portál

Mrazy zřejmě způsobily poškození květních oček meruněk

9. 2. 1998 | ČTK

Mrazy zrejme zpusobily poškození kvetních ocek merunek

BRNO 9.února (CTK) - Nízké teploty kolem mínus osmnácti až dvaceti stupnu Celsia zrejme v nekterých sadech na jihu Moravy zpusobily poškození kvetních ocek merunek. Zvlášte na píscitých pudách totiž skoncil zimní klid tohoto ovocného druhu. "Škody budou známy zacátkem brezna," rekl dnes CTK ovocnárský inspektor brnenského ÚKZÚZ Jaromír Cepicka.

Ve vinarských oblastech na Strážnicku a Mutenicku pritom podle nej dosáhly teploty až mínus 22 stupnu. Vinná réva i broskve však zhruba týdenním mrazum odolaly. Ješte o tri stupne méne namerili sadari na Olomoucku, kde však pestitelé nepocítají s výrazným poškozením jiných ovocných stromu.

Merunka, pocházející z vyšších nadmorských výšek Arménie, má odolnost proti chladu zakódovánu v genech, uvedl dále Cepicka. Po skoncení zimního klidu se však rostlina stává citlivejší v dusledku zvýšeného mízního tlaku. "O úrode rozhoduje vetšinou konec února a zacátek brezna," dodal.

V Ceské republice bylo loni z 2322 hektaru intenzivních sadu merunek sklizeno 4548 tun plodu pri výnosu 1,96 tuny z hektaru. Podstatnou vetšinu 2050 hektaru merunkových sadu obhospodarují pestitelé na jižní Morave.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 9. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:32