Agris.cz - agrární portál

EK: Ochranářství nezlepší konkurenceschopnost českých jablek

4. 2. 1998 | ČTK

EK: Ochranárství nezlepší konkurenceschopnost ceských jablek

BRUSEL 4.února (zpravodaj CTK) - Problém poptávky po domácích jablkách na vnitrním ceském trhu, který vedl k zavedení celní kvóty na dovoz tohoto ovoce z EU, je vnitrní vecí CR, dusledkem nedokonalé distribuce a marketingu, usoudila dnes Evropská komise po úterní návšteve ministra zahranicí Jaroslava Šedivého.

V tiskové zpráve citovala komisare Hanse van den Broeka, podle nehož není ochranárství nejlepším zpusobem, jak zlepšit konkurenceschopnost neefektivního sektoru. "Má-li ceská ekonomika být schopna fungovat v podmínkách vnitrního trhu EU, bude muset celit souteži, nikoli se pred ní chránit," rekl podle zprávy komisar v rozhovoru se Šedivým. "Varujeme vás, že clenské státy EU nebudou brát tyto kvóty na lehkou váhu, zejména v predvstupním období, kdy bychom se meli naopak sbližovat."

Komise usoudila, že zavedené opatrení je v rozporu s Evropskou dohodou mezi CR a EU. Její zástupce Willem Aldershoff to zopakoval dnes na zasedání delegace Evropského parlamentu pro Smíšený parlamentní výbor EP-CR, i když usoudil, že by tento dílcí problém nemel zastinovat celkové dobré vztahy mezi CR a unií.

"Opatrení je diskriminacní a ponekud nás zaskocilo. Evropská komise a clenské státy žádají proto jeho odvolání," uvedl s tím, že nebyly naplneny podmínky clánku 31 asociacní dohody, podle nehož lze ucinit ochranné kroky, pokud dovoz zpusobuje "vážnou újmu" ci "významné poruchy" v ekonomice jedné ze stran.

Ceská strana se ovšem domnívá, že mohla takto postupovat a že dohodu neporušila. Velvyslanec CR pri EU Josef Kreuter dnes na stejném fóru uvedl, že se obe strany evidentne neshodují v interpretaci clánku Evropské dohody - stejne tomu je i v prípade lonského antidumpingového opatrení, kdy se CR naopak ohání porušením dohody a EU tvrdí opak.

"Musíme odstranit dvojsmyslné znení ci výkladu dohody," navrhl šéf ceské mise. Zduraznil zároven, že jde o okrajové problémy, které by nemely významneji zatežovat vzájemné vztahy - tím spíš, že ve srovnání s dalšími pridruženými zememi mela CR s EU dosud jen minimum obchodních sporu.

Stává se však, že pokud se komise nebo treba jen jeden clenský stát "zaseknou" na nejakém obchodním problému s tretí zemí, nabývá takový svár casto rychle obludných rozmeru. Napríklad na ceské technické prekážky kladené dovozu brambor z Nizozemska odpovídá unie marením podpisu veterinárního a fytosanitárního protokolu, který je mnohonásobne významnejší. "Tak už to v EU chodí," krcí nad tím rameny znalci bruselských pomeru.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 4. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 15:31