Agris.cz - agrární portál

EK požádala Vládu ČR o zrušení kvóty pro dovoz jablek z EU

4. 2. 1998 | ČTK

EK požádala Vládu CR o zrušení kvóty pro dovoz jablek z EU

PRAHA 4.února (CTK) - Evropská komise (EK) požádala Vládu CR o okamžité zrušení celní kvóty pro dovoz konzumních jablek z EU. Uvedl to vedoucí Delegace EK v Praze Joannes ter Haar. "Vytvorení prekážky pro dovoz jablek z EU nepovede ke zvýšení spotreby ceských jablek, ale poškodí ceské spotrebitele a zvýhodní pestitele jablek z jiných cástí sveta," uvedl.

Podle Haara požaduje EU naléhavé konzultace ohledne této záležitosti a vyhrazuje si právo ucinit príslušná opatrení v rámci Evropské dohody.

Nedávné zavedení celní kvóty na dovoz jablek z EU do CR ve výši 24.000 tun na rok pokládá EK za neoprávnené vzhledem k jeho diskriminacnímu charakteru a ke skutecnosti, že nebyla splnena ustanovení clánku 31 a 34 Evropské dohody mezi CR a EU, a že toto opatrení není v souladu s pravidly GATT.

EK v prohlášení zduraznuje, že zdroje nerovnováhy na ceském trhu jsou ciste domácího charakteru, protože ceská produkce jablek neprošla potrebnou restrukturalizací, a proto není dostatecne konkurenceschopná. Tento problém muže být podle EK vyrešen pouze zlepšením domácí distribuce, velkoprodeje, dopravy, skladování, balení a trídení.

Oldrich Pribík


Zdroj: ČTK, 4. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 01:16