Agris.cz - agrární portál

Cibule může podle zelinářů v krátké době výrazně podražit

4. 2. 1998 | ČTK

Cibule muže podle zelináru v krátké dobe výrazne podražit

OLOMOUC 4.února (CTK) - S nedostatkem cibule se zacínají potýkat tuzemští pestitelé, jejichž zásoby cibule se povážlive ztencují a hrozí proto, že behem nekolika príštích týdnu cena cibule výrazne vzroste. Na dnešních Zelinárských dnech '98 to v Olomouci rekl predseda Zelinárské unie Cech a Moravy Jaroslav Zeman.

Uvedl, že ceští pestitelé cibule po špatných zkušenostech s prodejem této zeleniny v letech 1995 a 1996 loni výrazne snížili obdelávané plochy s cibulí. Její lonská sklizen proto pravdepodobne nebude stacit na pokrytí tuzemské spotrebu.

"Zásoby cibule budou behem nekolika príštích týdnu vyprodány a budeme ji muset dovézt ze zahranicí. Situace na trhu s cibulí není jednoduchá ani v Evrope. Mužeme proto ocekávat, že cena cibule zejména v predjarních mesících výrazne vzroste," uvedl Zeman s tím, že už nyní se farmárské ceny cibule pohybují kolem 15 až 18 korun za kilogram.

Tajemník Zelinárské unie Jaroslav Bartoš CTK rekl, že cibule se loni podle predbežných odhadu pestovala v CR na zhruba 6000 hektarech pudy, což bylo o 650 až 1200 hektaru méne než v roce 1996. Tržní produkce cibule mezirocne klesla o 25 tisíc tun a cinila 60 tisíc tun.

"Behem letošního ledna se už dovezly takrka dva tisíce tun cibule a nyní se k nám týdne importuje zhruba 800 až 900 tun cibule," rekl Bartoš, který se domnívá, že nezanedbatelnou cást lonské úrody cibule skoupili spekulanti, kterí nyní vyckávají, až její ceny na domácím trhu vzrostou a pak ji prodají.

Bartoš si však na rozdíl od Zemana nemyslí, že by se ceny cibule mely v brzké dobe výrazne zvýšit. "Máme signály, že v druhé polovine února by mely do Evropy dorazit první lodní zásilky cibule z Tasmánie a Chile, kde je letos dobrá sklizen. Situace na trhu se muže vyvíjet zcela jinak a spekulanti na to mohou doplatit," dodal Bartoš.

Petr Behal dp


Zdroj: ČTK, 4. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 03:35