Agris.cz - agrární portál

Hlaváček bude ve středu jednat s Luxem o minimální ceně obilí

3. 2. 1998 | ČTK

Hlavácek bude ve stredu jednat s Luxem o minimální cene obilí

OLOMOUC 3.února (CTK) - Prezident Agrární komory CR (AK) Václav Hlavácek se ve stredu sejde s ministrem zemedelství Josefem Luxem, aby s ním jednal o minimální garantované cene potravinárské pšenice. Na té se v záveru lonského roku zástupci zemedelcu s ministerstvem nedohodli. Hlavácek to dnes rekl CTK v Olomouci po skoncení valné hromady Zelinárské unie Cech a Moravy.

"Navrhneme dve alternativy rešení. Jedna pocítá s minimální garantovanou cenou 4600 korun za tunu potravinárské pšenice pri jejích maximálních kvalitativních parametrech a druhá predpokládá minimální cenu 4200 korun pri snížené kvalite pšenice," rekl Hlavácek.

Dodal, že zástupci zemedelcu rovnež navrhnou zavedení cenového rozpetí u obilí. "Odmítáme, aby se hovorilo pouze o jeho minimální garantované cene, protože v Evrope se osvedcil systém minimální garantované ceny, smerné ceny a maximální ceny. Pokud se toto rozpetí prekrocí, pak nastupuje role státu, který obilí bud vykoupí nebo doveze, aby jeho cenu dostal do správných proporcí," rekl Hlavácek.

Ministr zemedelství Josef Lux v záveru ledna prohlásil, že nyní již existují duvody, aby jeho ministerstvo jednalo se zástupci zemedelcu o nižší minimální garantované cene potravinárské pšenice, než tomu bylo v prosinci lonského roku. Tehdy zástupci AK odmítli návrh ministerstva zemedelství na minimální garantovanou cena potravinárské pšenice 4200 korun za tunu.

Podle jeho slov svetové ceny spíše klesají a úroven cen ukazuje, že cena 4200 Kc/t by byla na hranici únosnosti. Ministerstvo zemedelství je pripraveno podle Luxe zahájit jednání o minimální garantované cene obilí ihned, jakmile AK bude schopna korigovat svuj názor na tuto cenu.

"Vývoj na svetových trzích se obrátil a ceny potravinárské pšenice zacaly opet rust. Naše požadavky, se kterými chci seznámit pana ministra Luxe, jsou podle mého názoru reálné a shodli se na nich jak zpracovatelé, tak i výrobci krmiv a mlynári. Navrhovaná minimální cena obilí nikoho neohrožuje," rekl Hlavácek.

Petr Behal jwt


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:59