Agris.cz - agrární portál

Zelináři loni snížili plochy oseté zeleninou až o 18 procent

3. 2. 1998 | ČTK

Zelinári loni snížili plochy oseté zeleninou až o 18 procent

OLOMOUC 3.února (CTK) - O 12 až 18 procent se loni v Ceské republice podle predbežných odhadu snížily plochy oseté zeleninou. Novináre o tom dnes informoval predseda Zelinárské unie Cech a Moravy Jaroslav Zeman, který za hlavní duvod poklesu pestitelských ploch oznacil špatný odbyt zeleniny na tuzemském trhu presyceném zeleninou z dovozu.

Celková produkce zeleniny loni v CR podle Zemana dosáhla 566 tisíc tun, z toho tržní produkce cinila 283 tisíce tun. Dovoz cerstvé zeleniny ze zahranicí presáhl 258 tisíc tun a její vývoz cinil ctyri tisíce tun.

"Dovoz zeleniny loni predstavoval rekordních 91 procent nabídky ceské zeleniny a presáhl objem prísunu cerstvé ceské zeleniny na trh asi o 18 procent," uvedl Zeman.

Záporné saldo zahranicního obchodu u cerstvé zeleniny loni podle jeho slov dosáhlo 3,4 miliardy korun a u zpracované zeleniny cinilo 0,8 miliardy korun. "Podíl zelinárství na celkovém saldu agrárního obchodu loni dosáhl 20 procent," dodal Zeman.

Nákupní ceny zeleniny podle Zemana loni mezirocne vzrostly o 12,5 procenta a ekonomická situace pestitelu zeleniny se proto "príliš nezlepšila".

"V letošním roce lze ocekávat další pokles produkce. Nekterí pestitelé jsou rozhodnuti bud pestování zeleniny zcela ukoncit, nebo pestitelské plochy ješte více omezit," uvedl Zeman.

Petr Behal jw


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:01