Agris.cz - agrární portál

Zavedení dovozních kvót na jablka přinese snížení cen

3. 2. 1998 | ČTK

Zavedení dovozních kvót na jablka prinese snížení cen

HRADEC KRÁLOVÉ 3.února (CTK) - Zavedení kvóty na dovoz jablek ze zemí Evropské unie by melo podle Ovocnárské unie Ceské republiky (UO) prinést snížení spotrebitelských cen jablek na tuzemském trhu. "Lonské ceny jablek prakticky kopírovaly objemy dovozu - cím byly dovozy v jednotlivých mesících vetší, tím více stoupala cena jablek," rekl CTK tajemník OU Martin Ludvík.

Spotrebitelé loni kupovali predevším neomezene dovážená jablka za ceny 24 až 28 korun za kilogram, pricemž levnejší jablka ceských pestitelu se do obchodní síte nedostala. To by melo podle OU zavedením kvóty padnout a prevaha levnejších ceských jablek na trhu by mela spotrebitelské ceny snížit.

Ovocnárské unii dávají za pravdu poslední údaje ministerstva zemedelství. Podle nich cinila v prvních peti týdnech letošního roku prumerná spotrebitelská cena kilogramu jablek 21,45 koruny, zatímco loni to bylo 24,41 koruny. V pátém týdnu rozdíl mezi lonskou a letošní cenou dosáhl témer peti korun, když letošní cena byla 20,79 koruny a loni 25,16 koruny za kilogram.

Celkový rocní objem kvóty na dovoz jablek z EU ciní 24.000 tun a bude cerpán ctvrtletne ve výši 6000 tun. Kvótu vláda schválila s cílem ochránit ceské pestitele. Lonský dovoz jablek do CR totiž dosáhl 47.600 tun a blížil se 50 procentum domácí spotreby. Práve neomezený dovoz jablek byl hlavní prícinou lonské témer ctvrtmiliardové ztráty ceských pestitelu, kterí museli cást produkce konzumních jablek zlikvidovat nebo prodat jako moštová jablka.

Zdenek Rychtera bm


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:05