Agris.cz - agrární portál

Přestože MZe podporuje export zeleniny, její dovozy stále rostou

3. 2. 1998 | ČTK

Prestože MZe podporuje export zeleniny, její dovozy stále rostou

PRAHA 3.února (CTK) - Prestože se Ministerstvo zemedelství CR prostrednictvím Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) snaží podporit export a konkurenceschopnost tuzemské zeleniny, dovozy této komodity do CR stále rostou. Vyplývá to z informací MZe, které má CTK k dispozici.

Jak pro CTK uvedla tisková mluvcí MZe Marcela Dvoráková, jenom v lonském roce bylo prostrednictvím PGRLF podporeno v rámci programu Export formou dotací úroku za 110 miliónu korun úveru souvisejících s exportem ovoce a zeleniny.

V letošním roce by mela být cástkou do 50 miliónu korun navíc podporena tuzemská producentská centra ovoce a zeleniny a cástkou do 60 miliónu korun by mely být zvýhodneny úvery pro zpracovatele na nákup sezónních zásob ovoce a zeleniny od tuzemských pestitelu.

Porovnáme-li však dovozy hlavních druhu zeleniny v prubehu ledna lonského roku s dovozy od 1.do 23.ledna letošního roku, pak krome celeru a konzumních a raných brambor došlo u vetšiny druhu k nárustu dovozu, a to jak v hmotných, tak i ve financních ukazatelích.

Napríklad cibule se letos do 23.ledna dovezlo do CR asi 1,92 miliónu kilogramu v hodnote pres 21,2 miliónu korun, zatímco za celý lonský leden to bylo jen neco pres 1,69 miliónu kilogramu za zhruba 4,95 miliónu korun. Obdobná situace je u zelí, mrkve a brukve a u kvetáku.

Z brambor byly dovezeny ve sledovaném období letošního roku pouze brambory sadbové, a to v objemu 431.877 kg za zhruba 5,32 miliónu korun, pricemž loni v lednu jejich dovoz cinil 41.825 kg v celkové hodnote necelých 665.000 Kc. Konzumní a rané brambory zatím do CR letos dovezeny nebyly.

Oldrich Pribík ple


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:24