Agris.cz - agrární portál

PF nebude podávat na základě zprávy NKÚ žádné trestní oznámení

18. 11. 1997 | ČTK

PF nebude podávat na základe zprávy NKÚ žádné trestní oznámení

PRAHA 18.listopadu (CTK) - Pozemkový fond CR (PF) nebude podávat na základe zprávy Nejvyššího kontrolního úradu trestní oznámení na žádného ze svých zamestnancu, nebot nedošlo ke zcizení žádného majetku PF. Na dnešní tiskové konferenci to rekl místopredseda výkonného výboru PF poverený jeho rízením Josef Miškovský. Zprávou NKÚ se podle jeho slov PF bude zabývat, ale s nekterými závery, které obsahuje, se neztotožnuje.

"Uznáváme, že PF nejde vydávání náhradních pozemku takovou rychlostí, jakou by bylo potreba," rekl Miškovský. Pro zrychlení této cinnosti se proto rozhodl výkonný výbor PF náhradní pozemky oprávneným osobám prímo nabízet.

K otázkám neúplné evidence majetku státu, který má být ve správe PF a na než upozornila zpráva NKÚ, rekla vedoucí právního oddelení PF Eva Chalupová, že pokud jde o zjištení skutková, tedy o to, že skutecne nekterý majetek evidován není, nezbývá než se zprávou souhlasit. Odmítla však, že jde vždy pouze o úcetní evidenci.

Chalupová však potvrdila, že PF skutecne neví, jaký majetek spravuje a kde tento majetek vubec leží. Tato skutecnost je dána podle jejích slov predevším zjednodušenou evidencí zemedelské pudy v minulosti a skutecností, že nekteré budovy a stavby se proste podle platných predpisu v katastru nemovistostí neevidují.

Ve zpráve NKÚ se uvádí, že v rámci privatizace došlo ze strany PF ve trech prípadech k pochybení. Ve dvou prípadech podle Chalupové pochybení spocívalo v tom, že se PF nepodarilo predat zprivatizovaný majetek nabyvateli, protože jej odmítl prevzít. Za celou existenci PF však na rozdíl napríklad od FNM podle jejích slov ani jednou neprodal majetek, který prodat nemel, ci na který byl uplatnen restitucní nárok.

V soucasné dobe má podle Miškovského PF uzavreno celkem asi 40.000 nájemních smluv, pricemž v jejich rámci pronajímá kolem 900.000 hektaru pudy. Celkove zprivatizoval PF majetek za zhruba 28 miliard korun, což predstavovalo 6286 privatizovatelných jednotek.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 18. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 15:11