Agris.cz - agrární portál

Lux: Stát je připraven neobdělávanou půdu zalesnit

17. 11. 1997 | ČTK

Lux: Stát je pripraven neobdelávanou pudu zalesnit

HRADEC KRÁLOVÉ 17.listopadu (CTK) - Pozemky, na nichž nepujde hospodarit klasickým zemedelským zpusobem, je stát podle ministra zemedelství Josefa Luxe pripraven zalesnit. "Pujde napríklad o svažité neprístupné pozemky, kde nebude nadeje získat hospodáre v zemedelském slova smyslu," rekl Lux na dnešním setkání vedoucích pracovníku státního podniku lesy Ceské republiky v Hradci Králové.

Stát má na zalesnení takovýchto pozemku prostrednictvím Pozemkového fondu pripraveno pul miliardy korun. Rozlohu zalesnované pudy Lux odhadl na tisíce hektaru predevším na Bruntálsku, Šumpersku a v jiných extenzivních oblastech.

O které pozemky presne pujde, se podle ministra nejlépe ukáže pri nadcházejícím prodeji státní pudy. "V prubehu prodeje se objeví puda, o niž nebude zájem, protože stanovištní podmínky budou tak nevýhodné, že klasické zemedelské hospodarení nebude možné," uvedl Lux.

Uvažované zalesnení je pritom podle jeho slov otázkou minimálne následujícího desetiletí. Již nyní však Pozemkový fond a ministerstvo zemedelství pripravují program a pravidla pro zahájení zalesnování v prípade, že se již dnes nekteré takové pozemky vyskytnou.

Zdenek Rychtera mha


Zdroj: ČTK, 17. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:49