Agris.cz - agrární portál

MPO: Řešením dovozů jablek nemusí být množstevní omezení

17. 11. 1997 | ČTK

MPO: Rešením dovozu jablek nemusí být množstevní omezení

PRAHA 17.listopadu (CTK) - Rešením situace kolem dovozu jablek z Evropské unie do CR nemusí být množstevní omezení. "V minulosti se napríklad uplatnilo odbourání subvencí EU na jablka vyvážená do CR," rekl dnes CTK dobre informovaný zdroj z ministerstva prumyslu a obchodu s tím, že toto opatrení stále platí a zužuje tak manévrovací prostor pro CR.

MPO doporucuje v tomto prípade dodržet Evropskou dohodu a pravidla WTO. Pred projednáním ve vláde by tak ministerstvo zemedelství melo pripravit prukazná císla, která by ukázala škody vzniklé ceským producentum dovozy jablek z EU. Poté by pokracovaly konzultace s EU a hledání oboustranne prijatelného rešení.

Podle nekterých zdroju se MZe chystá vláde predložit ke schválení dovozní kvótu 15.000 tun jablek rocne s úcinností od príštího roku. Letos do konce ríjna se podle údaju ministerstva do CR dovezlo pres 45 tisíc tun jablek, což je pres 30 procent jejich tuzemské spotreby.

Ovocnárský inspektor Jaromír Cepicka upozornil, že zelinárské firmy dovážejí ze zahranicí týdne kolem tisíce tun jablek, a to i pres nadbytek tuzemské produkce. Za letošní podzim se tak již prodalo na tuzemském trhu kolem 50 tisíc tun jablek ze zahranicí, což predstavuje polovinu rocní spotreby cerstvých jablek v CR.

Petr Bayer mha


Zdroj: ČTK, 17. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 22:51