Agris.cz - agrární portál

Letošní záplavy připravily včelaře asi o 3500 včelstev

13. 11. 1997 | ČTK

Letošní záplavy pripravily vcelare asi o 3500 vcelstev

PRAHA 13.listopadu (CTK) - V dusledku letošních záplav na Morave a ve východních Cechách bylo zniceno asi 3500 vcelstev. Zpravodaji CTK to dnes rekl tajemník Ceského svazu vcelaru (CSV) Miloslav Peroutka. Zmírnení škod, které temto vcelarum vznikly, prislíbilo Ministerstvo zemedelství CR podle jeho slov alespon cástecne rešit v rámci dotacního titulu podporujícího chov vcel.

CSV jednal podle Peroutky s MZe o prípadné dotaci postižených vcelaru na porízení nových vcelstev. Bohužel však predevším kvuli administrativním problémum a casovému zpoždení nebylo možné zajistit tyto dotace ješte v letošním roce, takže MZe prislíbilo pomoc až v roce príštím. Podle puvodní predstavy CSV mel cinit príspevek na obnovu vcelstev poškozených povodnemi asi 550 korun na jedno vcelstvo.

Podle Peroutky je nákup nových vcelstev možné realizovat nejlépe v srpnu, po vytocení medu, kdy prípadná volná vcelstva nabízejí nekterí vcelari k prodeji. V této dobe je také treba zacít nove získaná vcelstva zakrmovat cukerným roztokem, aby byla schopna prežít zimu. Pozdejší nákup je tedy nepravdepodobný, protože zakrmená vcelstva vcelari obvykle neprodávají.

Oldrich Pribík


Zdroj: ČTK, 13. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 00:51