Agris.cz - agrární portál

Letošní produkce medu byla oproti jiným letům pouze poloviční

13. 11. 1997 | ČTK

Letošní produkce medu byla oproti jiným letum pouze polovicní

PRAHA 13.listopadu (CTK) - V letošním roce se v Ceské republice vyprodukovalo asi 50 procent obvyklé rocní produkce medu, tedy zhruba 4000 tun. Zpravodaji CTK to dnes rekl tajemník Ceského svazu vcelaru (CSV) Miloslav Peroutka. Podle jeho slov se v CR rocne bežne vyprodukuje asi 8000 tun medu. Z toho se na tuzemském trhu spotrebuje asi 4000 až 5000 tun a zhruba 3000 tun medu bývá vyvezeno.

Propad v letošní produkci medu, který nastal v dusledku nepríznivého pocasí, se podle Peroutky projevil na trhu pouze v menší nabídce medu z tuzemských zdroju. Ta je však prubežne doplnována a nahrazována nabídkou medu z dovozu.

Spotrebitelská cena tuzemského medu se v prubehu posledního roku u vetších prodejcu, napríklad v obchodních retezcích, príliš nezmenila a pohybuje se na úrovni 110 korun za kilogram svetlého medu a kolem 130 korun za kilogram medu tmavého. Dražší je však mnohdy med z dovozu, jehož cena nekde presahuje i 150 korun za kilogram. Podle Peroutky zatím mají tuzemští obchodníci medu dostatek a jeho cena tedy neroste.

Nejvetší obrat však vykazuje trh medu práve v posledním ctvrtletí roku a v prvním ctvrtletí roku nového, což, jak rekl, souvisí zejména s pocasím a se zvýšenou spotrebou v dusledku lécby nachlazení apod. V prípade, že propad medu bude vyšší, napríklad v dusledku zvýšené spotreby ci nárustu exportu, je možné predpokládat, že se tato skutecnost projeví i v cene. Nicméne vcelari sami si neprejí, aby tato cena nadále rostla, protože by potom omezovala spotrebu medu.

Ta je v CR je v soucasné dobe zhruba 0,4 až 0,5 kg medu na obyvatele za rok, zatímco napríklad v Nemecku je to 1,1 kg a ve Švýcarsku dokonce 1,4 kg.

Oldrich Pribík do


Zdroj: ČTK, 13. 11. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 17:53