Agris.cz - agrární portál

Zemědělci se obávají, že teplé počasí uškodí obilí

6. 1. 1998 | Mladá fronta Dnes

MF - 6.1.1998

Zemedelci se obávají, že teplé pocasí uškodí obilí

Opava - Mnozí zemedelci mají obavy, že soucasné príliš teplé pocasí, bude-li trvat déle, uškodí zasetým ozimým plodinám. "Rozhodne to není dobré. Príroda se probouzí, rostliny zacínají bujet. Pokud pak prijdou mrazy, oslabené rostliny je nevydrží," rekl Predseda zemedelské spolecnosti Rozhled Úvalno na Bruntálsku Pavel Žídek.

Zdenek Trcálek ze Státní rostlinolékarské správy ve Vsetíne uvedl, že ozimým obilninám, které nebyly zasety moc brzy, teplejší lednové pocasí zatím neuškodí, mírné zimy jsou jim spíše ku prospechu. "Kdyby ale takové pocasí trvalo déle, mohou plodiny ztratit odolnost, a pokud by prišly velké mrazy, mohou rostliny poškodit," rekl Trcálek.

Vedoucí pracovník Státní rostlinolékarské správy v Opave Antonín Köler rekl, že ozimé plodiny mohou být v predjarí více zaplevelené, protože soucasné pocasí je príznivé pro plevel.

Odborníci z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnárského v Holovousích na Jicínsku tvrdí, že zmrznutí ovocným stromum nehrozí. "Na Morave je sice teplo, ale stromy jsou v klidu, takže když by príští týden prišly mrazy, tak nehrozí, že by pomrzly," rekl Jan Blažek z holovouského ústavu. Dodal, že stromy by nezmrzly ani v prípade, že by mrazy uderily dríve. "Jsou totiž otužilé."

Meteorologové v brzké dobe neocekávají ochlazení. Eduard Jarcovják z meteorologické stanice v Mošnove u Ostravy uvedl, že podle dlouhodobé predpovedi by mel být leden nadprumerný teplotami i srážkami. "Snežit bude asi jen v nejvyšších horských polohách, v nížinách bude pršet."

- lel, soc


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 6. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:55