Agris.cz - agrární portál

Zemědělci se obávají, že se přemnoží hraboši

15. 1. 1998 | Mladá fronta Dnes

MF - 15.1.1998

Zemedelci se obávají, že se premnoží hraboši

Prostejov - Zemedelci ze strední a jižní Moravy se obávají, že pokud nezacne mrznout a padat sníh, velkou cást úrody obilovin a pícnin místo nich letos sklidí z polí hraboši. Na porostech nekterých ozimu je už videt, že mají velmi dobrý apetit a podle odborníku se zrejme letos v nekterých lokalitách premnoží.

A proc jde nynejší pocasí hlodavcum tak k duhu? "Mají dostatek potravy, voda z tajícího snehu jim nezaplavuje nory, nesužuje je mráz," vysvetluje Zapletal. Upozornil však, že na jejich populaci má nejvetší vliv období na prelomu února a brezna, kdy vrhnou první mládata. "Tyto vrhy bývají nejduležitejší. Pokud cást z nich nevyplaví voda nebo nezahynou hlady, populace hrabošu se nezbrzdí a v dalších mesících, kdy vrhnou druhá mládata, se mužou premnožit," uvedl.

"V ozimé repce se objevují skvrny bez porostu a neustále se zvetšují. O kalamite bych zatím nemluvil, ale musíme s tím zavcas neco udelat," obává se agronom Zemedelského družstva v Nemcicích nad Hanou František Koudelka. Jakmile puda oschne, zacnou v místech, kde se hraboši zdržují, rozhazovat otrávené granule.

Zemedelci z Prostejovska nespoléhají jen na chemickou ochranu, ale snaží se na pole prilákat také dravé ptáky, kterí hraboše loví. "U porostu vojtešky jsme v posledních dvou letech pro poštolky a kánata rozmístili asi sto stojánku, ze kterých mohou dravci lépe sledovat svou korist," uvedl Koudelka.

Milan Zapletal ze Státní rostlinolékarské správy v Brne uvedl, že s hraboši mají již nejaký cas problémy zejména zemedelci na Znojemsku, Breclavsku i v okolí Brna. "Nyní zacínají hlodavci zlobit také na Hodonínsku, Uherskohradištsku, a pokud se toto pocasí nezmení, patrne to s nimi budou mít velmi težké i zemedelci na Hané," míní Zapletal.

To, že život pod zemí je letos trochu atypický, potvrzují i krtci. od podzimu delají na zahradách i na polích jeden kopecek vedle druhého, až nad tím pestitelum zustává rozum stát. "Pred domem jsem si založil trávník a na podzim jsem se tešil, jak je hezký. Ted pocítám, že na jare budu set trávu znovu," posteskl si napríklad Jaroslav Musil z predmestí Olomouce.

Helena Vaculová


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 15. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 20:45