Agris.cz - agrární portál

Zemědělci osázeli vodou zaplavená pole

16. 1. 1998 | Mladá fronta Dnes

MF - 16.1.1998

Zemedelci osázeli vodou zaplavená pole

Ostrožská Nová Ves - Katastrofické vize, že se na zatopených polích, která zustala pri cervencových záplavách nekolik týdnu pod vodou, nedá nic pestovat, se nenaplnily. Rozbory pudy potvrdily, že naplaveniny, které s sebou voda prinesla, zemedelskou pudu nepoškodily.

Vetšinu polí už zemedelci zorali a osázeli. "Rozbory pudy jsou v porádku. Na nekterých polích jsme stacili pred zimou zasít a necekáme nejaký nepríznivý vliv na úrodu. Výjimkou jsou pouze místa kolem jezer v Ostrožské Nové vsi, kde je stále voda," rekl predseda Zemedelského družstva Ostrožsko na Uherskohradištsku Antonín Kolouch.

Podobná situace je i na Zlínsku. "Vetšina polí, která byla v cervenci pod vodou, se už podarilo uvést do puvodního stavu. Nejhorší situace je stále v okolí Otrokovic a Napajedel, kde voda dosud stojí, a do polí se proto nedostane težká technika. Tam zemedelci musí pockat, až voda zmizí," rekl Antonín Jakšík ze zlínské agrární komory.

Vetšinu z šesti set hektaru zaplavených polí osázeli také rolníci ze Zemedelského družstva v Mikulcicích na Hodonínsku. "Na polích zustal po povodních bílý povlak. vypadalo to jako roztrhané filtry, vápno nebo popel. Všechno se to ale zapravilo do pudy," rekl místopredseda družstva Miroslav Možnar. "Nechali jsme si zpracovat rozbor zemedelské pudy. Výsledky sice ješte nemáme, ale predpokládám, že krome zbytku ropných produktu, které se dostaly do rohu a zátocin, to bude v porádku," soudí zemedelec.

Soukrome hospodarící rolník z Moravské Nové Vsi na Breclavsku Josef Hrebacka zatím neví, jestli nánosy necistot jeho pudu poškodily. Na pole, která byla v cervenci pod vodou, chce zjara nasadit slunecnice. "Než zacnu sázet, nechám si zpracovat rozbor pudy. Sondy naftových veží na loukách prece jenom porád ješte jsou," poznamenal Hrebacka.

Tomáš Fránek, Hana Cernohorská


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 16. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 02:14