Agris.cz - agrární portál

Dotace mají zemědělcům vyrovnat příjmy

19. 12. 1997 | Haló noviny

Haló noviny - 19.12.1997

Dotace mají zemedelcum vyrovnat príjmy

Praha - Zvýšené dotace na podporu zemedelství o 42 % pro rok 1998 mají nahradit nízké príjmy prvovýrobcu z prodeje zemedelských produktu.

Informoval o tom ministr zemedelství J. Lux. "Ceny, za které prodávají zemedelci, jsou skutecne hrube pod rustem inflace a rustem vstupu pro zemedelství. To je hlavním argumentem pro rust podpory príjmu zemedelcum, který je alternativou tlaku zemedelcu na ceny potravin," prohlásil Lux. Schválený státní rozpocet na rok 1998 pocítá s posílením príjmu zemedelských výrobcu s cástkou 3,5 miliardy korun. Otázkou však je, kolik zemedelcu skutecne financní prostredky získá. Kritéria pro poskytování podpory stanoví, že "žadatel musí mít ke dni podání žádosti vyporádány své splatné závazky vuci Státnímu fondu tržní regulace, garancnímu fondu, pozemkovému fondu i závazky vyplývající z již uzavrených dotacních smluv a pujcek a z restitucních a transformacních predpisu". Posuzování, zda žadatel splnuje podmínky, bude záležet na pracovních územních odboru ministerstva zemedelství, což muže vést k rozdílným prístupum v ruzných okresech.

- pr


Zdroj: Haló noviny, 19. 12. 1997





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 04:43