Agris.cz - agrární portál

Mnozí ovocnáři bez kvót nepřežijí

12. 1. 1998 | Právo

Právo - 12.1.1998

Mnozí ovocnári bez kvót neprežijí

Jestliže vláda neprijme kvóty na dovoz jablek ze zahranicí, zkrachuje rada ovocnárských firem. "Nejsme proti zahranicní konkurenci, která rozširuje sortiment, ale to, co se delo z hlediska dovozu jablek v uplynulých osmi letech, znamená zkázu," rekl Právu reditel družstva Vitamína Kutná Hora Miroslav Varhaník.

Reditel tak reagoval na skutecnost, že vláda v minulém týdnu vrátila ministru zemedelství Josefu Luxovi (KDÚ-CSL) k dopracování materiál, aby se na import cerstvých jablek zavedla dovozní kvóta. Proti omezování dovozu se totiž postavil ministr prumyslu a obchodu Karel Kühnl (ODA). Pritom práve Kühnlovo ministerstvo v roce 1997 vydalo dovozcum licence na dovoz 150 000 tun jablek. Rocní spotreba konzumních jablek se v CR podle clena Komoditní rady pro ovoce a zeleninu Tomáše Beneše pohybuje kolem 115 až 120 tisíc tun. domácí pestitelé jsou tak z trhu drasticky vytlacováni.

Na dotaz Práva, jak tuto situaci reší Vitamína, Varhaník uvedl: "Polovina z naší lonské sklizne 1800 tun jablek šla na prumyslové zpracování do Nemecka, ovšem za neúnosne nízkou cenu 1,50 Kc za kilogram. Presto prodeláváme." Na otázku, proc se tedy s lacinými jablky družstvo nevypraví treba do Prahy, kde by o ne byl jiste zájem, Varhaník odpovedel: "Pokud bychom se tam vypravili s avií, už by zpet nedojela. Místní obchodníci by se postarali, abychom jim nekazili ceny."

Jablka Vitamíny ovšem loni príliš nešla na odbyt ani v samotné Kutné Hore, kde je družstvo u stánku prodávalo kilogram za 15 korun, zatímco v obchodech stály podobné 26 Kc. "Zrejme ve vedomí lidí stále pretrvávají fámy, že ceská jablka jsou prechemizovaná a méne chutná než zahranicí. A ono je tomu práve naopak. Naše jsou kvalitnejší, a protože se nám nedostává penez na chemikálie, deláme nanejvýš devet postriku, zatímco v zahranicí je jich obvykle petadvacet," uvedl reditel.

Za rozumnou výši dovozu jablek Varhaník považuje 20 tisíc tun rocne. Jak už Právo informovalo, práve zmínených 20 tisíc tun navrhuje jako maximální hranici dovozu i ministr Lux.

Jirí Novotný


Zdroj: Právo, 12. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:31