Agris.cz - agrární portál

Francouzská společnost získala akcie dvou hanáckých cukrovarů

8. 1. 1998 | ČTK

Francouzská spolecnost získala akcie dvou hanáckých cukrovaru

OLOMOUC 8.ledna (CTK) - Francouzská nadnárodní cukrovarnická spolecnost Societe Anonyme Sucriére de Berneuil sur Aisne (SASBA), která se výrazne angažuje v tuzemském cukrovarnictví, v záveru lonského roku získala akciové podíly v Cukrovaru Litovel a Cukrovaru Vrbátky, které patrí k významným firmám v oboru na strední Morave.

Podle údaju Strediska cenných papíru získala SASBA 47,44 procenta akcií Cukrovaru Litovel, ve kterém již prostrednictvím Cukrovaru Ceské Mezirící vlastnila 25,5 procenta akcií. V Cukrovaru Vrbátky, ve kterém mají 15procentní podíl Hanácké cukrovary ovládané nadnárodní cukrovarnickou spolecností Eastern Sugar B.V., nyní SASBA disponuje zhruba 11 procenty akcií.

Prostrednictvím Cukrovaru Litovel dostala spolecnost SASBA pod kontrolu navíc také Cukrovar Unicov, v nemž litovelský cukrovar vlastní 52,7 procenta akcií.

Francouzská spolecnost SASBA akcie cukrovaru v Litovli a Vrbátkách koupila loni v prosinci od obchodníka s cennými papíry CSFB Nominees Ltd., který do techto cukrovaru vstoupil na podzim lonského roku. CSFB Nominees po této transakci zustalo 22 procent akcí Cukrovaru Brodek u Prerova, který ovládá Eastern Sugar.

Viceprezidentka spolecnosti CS First Boston Petra Wendelová dnes CTK zatím odmítla upresnit, zda také 22procentní podíl v Cukrovaru Brodek dceriná spolecnost CSFB Nominees nakoupila pro francouzský nadnárodní koncern SASBA. "K tomu zatím nemohu podat žádné informace," uvedla pouze.

Spolecnost SASBA nyní prostrednictvím 1.Ceské cukerní vlastní 67 procent akcií cukrovarnického holdingu Ceské cukrovary, který díky akciovým podílum ve spolecnostech Union cukr Kolín, Cukrovary Banop, Cukrovar Ceské Mezirící a Severocukr Žatec kontroluje dalších devet cukrovaru. SASBA navíc vlastní 60 procent spolecnosti Cukrovar a rafinérie Dobrovice TTD a jejím prostrednictvím i 75 procent akcií Pražské cukerní spolecnosti.

Podíl spolecnosti SASBA na tuzemské produkci cukru, která loni dosáhla zhruba 530.000 tun, je odborníky odhadován na 40 až 50 procent. Konkurencní francouzsko-anglická spolecnost Eastern Sugar B.V. ovládá zhruba 24 procent ceského cukrovarnického trhu.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 8. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 15:48