Agris.cz - agrární portál

Akcionáři Tchecomalt Group jsou zatím zahaleni rouškou tajemství

12. 1. 1998 | ČTK

Akcionári Tchecomalt Group jsou zatím zahaleni rouškou tajemství

PROSTEJOV 12.ledna (CTK) - Predstavitelé akciové spolecnosti Tchecomalt Group (TG), která na prelomu lonského a letošního roku získala majoritní balík 48 procent akcií Obchodních sladoven Prostejov a která má zároven významné podíly v devíti tuzemských firmách obchodujících se zemedelskými komoditami, zatím nechtejí zverejnit, kdo za akciovou spolecností TG stojí.

"Akcie TG nejsou verejne obchodovatelné a od našich akcionáru zatím nemáme souhlas k poskytování informací, kdo akcie TG vlastní. Pokud svolení získáme, aktuální informace médiím poskytneme," uvedl dnes pro CTK mluvcí a.s. TG Václav Tomek.

Stoprocentním vlastníkem TG byla až do konce roku 1996 spolecnost Proslad, jejímž jediným akcionárem jsou Obchodní sladovny. Mimorádná valná hromada TG v srpnu lonského roku rozhodla o zvýšení základního jmení TG z puvodního jednoho miliónu korun na 100 miliónu korun úpisem kmenových akcií znejících na jméno s prednostním právem stávajícího akcionáre.

"V dobe navýšení základního jmení však už spolecnost Proslad nebyla akcionárem TG a nemohla proto využít prednostního práva k úpisu," rekl CTK reditel spolecnosti Proslad Jaroslav Skopal.

Akciová spolecnost TG do Obchodních sladoven kapitálove vstoupila zacátkem lonského prosince, kdy od Investicní a Poštovní banky (IPB) koupila 33 procent akcií této nejvetší tuzemské sladarské firmy. V záveru roku pak od spolecnosti Sarf koupila dalších 14,9 procenta akcií OS a zvýšila tak svuj podíl na 48,2 procenta.

Krome akcií Obchodních sladoven získala TG behem lonského roku také významné akciové podíly v devíti tuzemských spolecnostech obchodujících se zemedelskými komoditami.

Nákup akcií Obchodních sladoven a podniku ZZN je podle Tomka soucástí strategického projektu na vytvorení silného tuzemského seskupení zpracovatelských a potravinárských firem.

"Chceme vybudovat skupinu zpracovatelských a obchodních potravinárských podniku, která bude pro zemedelce stabilním partnerem a prispeje k posílení sektoru zemedelské výroby. Tato skupina bude ve svém oboru konkurenceschopná i po vstupu CR do Evropské unie," rekl Tomek s tím, že náklady na celý projekt presáhnou hranici jedné miliardy korun.

Z jakých zdroju spolecnost TG nákup akcií Obchodních sladoven a devíti podniku ZZN financovala, však Tomek zatím nechtel upresnit. "Jednalo se vetšinou o tuzemské zdroje. Jejich prípadné zverejnení by však nyní mohlo poškodit dosažení našich strategických zámeru," uvedl Tomek.

Na dotaz CTK, zda lonské navýšení základního jmení TG o 99 miliónu korun souviselo s pozdejším kapitálovým vstupem do Obchodních sladoven, Tomek rekl, že "základní jmení bylo zvýšeno kvuli posílení vlastní zdroju spolecnosti TG tak, aby byla schopna plnit své podnikatelské zámery".

Po spolecnosti TG je nyní druhým nejvýznamnejším akcionárem Obchodních sladoven Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond, který vlastní 20 procent jejich akcií. Podíl IPB v Obchodních sladovnách v záveru lonského roku klesl pod deset procent. Zbývající akcie OS vlastní drobní investori.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 12. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 08:33