Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila dovozní kvótu pro jablka z Evropské unie

14. 1. 1998 | ČTK

PRAHA 14.ledna (CTK) - Vláda dnes schválila kvótu na dovoz jablek do CR ze zemí Evropské unie. Zpravodaji CTK to po dnešním zasedání vlády rekl místopredseda vlády a ministr zemedelství CR Josef Lux. Podle neho by celkový rocní objem kvóty mel cinit 24.000 tun a kvóta by mela být cerpána ctvrtletne ve výši 6000 tun. Na dovozy nad tento objem má být uvaleno 95procentní clo.

Myšlenku zavedení dovozní kvóty na jablka prosazoval ministr Lux již delší dobu, nebot dovozy jablek do CR se v lonském roce blížily 50 procentum domácí spotreby a ohrožovaly tak tuzemské producenty jablek. Jeho návrhy se však v minulosti ve vláde nesetkaly s pochopením predevším kvuli mezinárodním závazkum Ceské republiky a nebyly prijaty.

Ministr Lux také potvrdil, že vláda dnes schválila docasná preferencní sazební opatrení týkající se nekterých zemedelských komodit a potravinárských výrobku, které pocházejí ze zemí EU. Tyto celne zvýhodnené kvóty zemedelských komodit ci potravinárských výrobku budou platit do konce letošního roku. V lonském roce zavedla EU obdobná opatrení na celní zvýhodnení dovozu z CR do EU od 1.cervence s platností do roku 2000.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 14. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:01