Agris.cz - agrární portál

Fantozzi: Kvóta na jablka není v souladu s Asociační dohodou

15. 1. 1998 | ČTK

Fantozzi: Kvóta na jablka není v souladu s Asociacní dohodou

PRAHA 15.ledna (CTK) - Dovozní kvóta do CR na cerstvá jablka z Evropské unie, s jejímž zavedením ve stredu souhlasila ceská vláda, není v souladu s Asociacní dohodou CR k EU. Na dotaz CTK to dnes v Praze rekl italský ministr zahranicního obchodu Augusto Fantozzi.

Podle jeho slov toto opatrení negativne ovlivní italský export jablek. Itálie pritom je "silný" exportér této komodity do CR se 45,6 procenta celkového tuzemského importu. Fantozzi uvedl, že ješte nemel možnost celou vec projednat s ceským ministrem prumyslu a obchodu Karlem Kühnlem, se kterým hovoril ve stredu odpoledne, a proto to udelá až dnes vecer.

"V budoucnu by to mohlo negativne ovlivnit naše vzájemné hospodárské vztahy. Musíme proto usednout za stul a diskutovat na multilaterálním fóru, jako je EU a WTO, a tam spor urovnat. Ocekávám, že budeme schopni spolecne nalézt rešení," prohlásil Fantozzi.

Italský ministr prohlásil, že nová italská vláda hodlá mnohem agresivneji hospodársky "penetrovat" do zahranicí, pricemž CR je v tomto ohledu "velmi duležitá". Nemá jít pouze o rust exportu do CR, ale rovnež o investice a zakládaní spolecných podniku.

Podle ministra zemedelství Josefa Luxe by celkový rocní objem kvóty na dovoz jablek mel cinit 24.000 tun a mela by být cerpána ctvrtletne ve výši 6000 tun. Na dovozy nad tento objem má být uvaleno 95procentní clo.

Petr Bayer mha


Zdroj: ČTK, 15. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:05