Agris.cz - agrární portál

Mlékárny omítají odpovědnost za zdražování mléčných produktů

15. 1. 1998 | ČTK

Mlékárny omítají odpovednost za zdražování mlécných produktu

PRAHA 15.ledna (CTK) - Zvýšení ceny mléka a mlécných výrobku je prímým dusledkem zvýšení minimální garantované ceny mléka, o nemž rozhodla na návrh ministerstva financí Rada Státního fondu tržní regulace v zemedelství. Tato cena byla zvýšena z lonských 6,80 Kc/litr na letošních 7,50 Kc/litr, tedy témer o deset procent. Uvádí se to ve stanovisku výkonné rady Ceskomoravského svazu mlékárenského (CSM), které CTK poskytl jeho predseda a výkonný reditel Jaromír Lukáš.

Podle jeho slov je samozrejmé, že muselo dojít ke zdražení mlécných výrobku, protože na jejich cenové kalkulaci se podílí cena základní suroviny, tedy mléka, ze 70 až 90 procent. Soucasne však Lukáš upozornuje také na skutecnost, že vzrostly ceny i ostatních vstupu, jako napríklad energií, pohonných hmot, obalu a dalších komponentu.

Stanovisko CSM však odmítá výpady, které mlékárny oznacují za hlavního viníka zdražení, a ohrazuje se také proti predstave, že nárust cen mlékárenských produktu zpusobuje nadbytek zpracovatelských kapacit v mlékárenském prumyslu. Podle CSM byl v prubehu transformacního procesu již zastaven provoz ve 30 procentech tuzemských mlékáren.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 15. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:25