Agris.cz - agrární portál

Rumunský veterinární orgán dementuje zprávy o chřipce kuřat

5. 1. 1998 | ČTK

Rumunský veterinární orgán dementuje zprávy o chripce kurat

BUKUREŠT 5.ledna (CTK) - Podle Národní sanitární a veterinární agentury (ANSV) "neexistuje souvislost" mezi "ptací chripkou", jež nyní rádí v Hongkongu, a epidemií, která zdecimovala stovky kurat ve vsích na východe Rumunska.

"Umírání kurat na východe není zpusobeno ani chripkou kurat, ani žádnou jinou exotickou chorobou," prohlásil reditel ANSV Liviu Mitrea v rozhovoru pro agenturu AFP.

Mitrea uvedl, že podle prvních výsledku vyšetrování zpusobil vymírání kurat "toxin obsažený v mácených kukuricných zrnech, jež byla používána jako krmivo pro drubež." Tento toxin údajne vyvolal smrtelnou otravu kurat. Soucasne ovšem Mitrea uvedl, že do postižené oblasti byl vyslán tým veterináru, aby tam provedl urychlené ockování kurat.

Podle reditele ANSV byly postiženy pouze domácí chovy, velkochovu se údajná epidemie nedotkla. Zatím prý také nebyla zaznamenána hospitalizace osob po konzumaci kurecího masa.

Agentura Rompres 3.ledna prinesla zprávu, že "záhadná" epidemie zpusobila uhynutí stovek kurat v nekolika vesnicích na východe Rumunska, a citovala názor blíže neurcených odborníku, že virus je na kurata pravdepodobne prenášen z "divokých holubu a z vran".

bep hej


Zdroj: ČTK, 5. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:26