Agris.cz - agrární portál

Polsko uvalilo 20procentní clo na maďarskou kukuřici

6. 1. 1998 | ČTK

Polsko uvalilo 20procentní clo na madarskou kukurici

BUDAPEŠT 6.ledna (CTK) - Polsko uvalilo na dosud bezcelní dovoz madarské kukurice clo 20 procent. Bezcelní status rovnež Varšava od 1.ledna zrušila u rajcatového protlaku z Madarska, Ceské republiky a Slovenska, rekl dnes agenture Reuters reditel pdboru madarského ministerstva zemedelství Balász Tarján.

O zrušení bezcelního statutu v rámci Stredoevropské dohody o volném obchode (CEFTA) uvedomila polská vláda Madarsko 5.ledna. Poláci se odvolávají na paragraf 14 dohody CEFTA, který jednotlivým zemím umožnuje zavádet ochranná opatrení, rekl Tarján.

Madarsko loni sklidilo pres šest miliónu tun kukurice a místní obchodníci odhadují, že prebytek presahuje dva milióny tun. Loni do ríjna Madarsko do Polska vyvezlo asi 21.000 tun kukurice, letos se tam chystalo exportovat až 150.000 tun. Vzhledem k jen malému rozdílu mezi cenou madarské a polské kukurice se po zavedení cla vývoz výrazne ztíží, rekl Arpád Nagy z obchodní firmy Agrimpex.

Podle Tarjána již byla zahájena jednání o této veci s polskými ciniteli. Budapešt rozhodne o své odpovedi na zavedení polského cla podle výsledku techto rozhovoru, dodal úredník ministerstva.

hp ple


Zdroj: ČTK, 6. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:44