Agris.cz - agrární portál

Vláda odložila jednání o dovozní kvótě na jablka do 21.ledna

7. 1. 1998 | ČTK

Vláda odložila jednání o dovozní kvóte na jablka do 21.ledna

PRAHA 7.ledna (CTK) - Zavedení dovozní kvóty na cerstvá jablka do CR bylo na dnešním zasedání vlády odloženo. Kabinet uložil príslušným ministrum znovu problém projednat a nový materiál predložit do 21.ledna. Do té doby nebudou vydávány ani dovozní licence, rekl na tiskové konferenci ministr - mluvcí vlády Vladimír Mlynár.

Podle nej jde o administrativní krok týkající se letošního roku. Kdyby materiál stanovující kvóty totiž byl v lednu prijat, zmenil by se zpusob vydávání soucasných dovozních licencí. "Pro dovozce to vzhledem k dvoumesícní lhute na vydání licence neznamená žádný technický problém," vysvetlil Mlynár. Dodal, že nehrozí nedostatek jablek.

Mluvcí zduvodnil zmínený odklad existujícími rozpornými názory mezi ministry, zda byly dodrženy všechny procedurální pravidla pri jednání s Evropskou unií. "Vláda si je vedoma, že jde o duležité politické rozhodnutí," zduraznil Mlynár.

Na dotaz zpravodaje CTK neobjasnil postoj ministra prumyslu a obchodu Karla Kühnla s tím, že k tomu nemel souhlas kabinetu. Podle informací CTK se ministr Kühnl v úterý nejprve vyslovil proti zavedení této kvóty, aby poté v Ceské televizi pripustil, že, ac nerad, bude dnes na vláde hlasovat pro tento návrh.

Zavedení kvóty prosazuje hlavne ministr zemedelství Josef Lux, podle nehož import levných jablek hlavne z EU ohrožuje domácí ovocnárství.

Petr Bayer bm


Zdroj: ČTK, 7. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:30