Agris.cz - agrární portál

MZe popírá informace, že nepodporuje ekologické zemědělství

7. 1. 1998 | ČTK

MZe popírá informace, že nepodporuje ekologické zemedelství

PRAHA 7.ledna (CTK) - Podstatne vyšší dotace na zemedelskou pudu obhospodarovanou v ekologickém systému než ciní podpora u klasického hospodarení poskytuje od letošního roku farmárum ministerstvo zemedelství (MZe). Vyplývá to z informací ministerské tiskové mluvcí Marcely Dvorákové, jimiž reagovala na nekterá tvrzení, že biofarmárum je poskytována nulová podpora ze strany státu.

Jak Dvoráková upresnila, jde o podporu v rámci mimoprodukcních funkcí zemedelství vyjádrenou deseti body na hektar pudy obhospodarované v režimu ekologického zemedelství, zatímco u klasického hospodarení je tato podpora vyjádrena jedním až 2,5 bodu.

Dvoráková zároven zduraznila, že MZe systém ekologického zemedelství, do nehož je zapojeno zhruba 0,4 procenta zemedelské pudy, podporuje i jinými zpusoby. Podílí se na financování propagace, úcasti na výstavách a podobne, financuje cástecne kontrolní systémy a zabezpecuje certifikaci biofarem, zpracovatelu a ekologické produkce.

V soucasnosti probíhá akreditace ceského kontrolního systému u EU, která má usnadnit vývoz ceských bioproduktu do zemí Evropské unie, a pripravuje se návrh vecného zámeru zákona o ekologickém zemedelství kompatibilní s EU, uvedla mluvcí s tím, že zatím platí metodický pokyn pro ekologické zemedelství.

V Ceské republice bylo k 31.3.1997 v systému ekologického zemedelství zapojeno 17.743 ha zemedelské pudy, tj.0,41 procenta, zatímco napríklad ve Velké Británii ci Belgii je to 0,3 procenta. Pritom do konce letošního roku se má ekologicky obhospodarovaná puda v CR zvýšit o dalších asi 3500 hektaru.

Hana Hubácková mha


Zdroj: ČTK, 7. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 11:33