Agris.cz - agrární portál

PF zbývá poskytnout náhrady za 3,5 miliardy korun

8. 1. 1998 | ČTK

PRAHA 8.ledna (CTK) - Pozemkovému Fondu CR (PF) zbývá poskytnout náhrady vyplývající ze zákona o pude za 3,5 miliardy korun. "Je nezbytné, aby fond získal nejaké cenné papíry nemající povahu státních dluhopisu," rekl dnes novinárum v Praze predseda PF Josef Miškovský.

Podle jeho slov fond donedávna vydával restituentum akcie RIF, jimiž uhradil 3,5 miliardy Kc, avšak vycerpal již pridelenou kvótu. Miškovský proto spoléhá na vládu, že nejaké "papíry" sežene.

Jak uvedl, PF poskytuje restitucní náhrady rovnež nemovitostmi, jimiž pokryl 6,2 miliardy Kc a v hotovosti vyplatil 200 miliónu Kc. Náhradních pozemku za v minulosti zastavené plochy sídlišti, továrnami, dálnicemi ci elektrárnami vydal fond dosud 13.000 hektaru. "Chceme urychlit tento proces, máme již nyní lepší prehled o pozemcích, které spravujeme," zduraznil Miškovský.

PF spravuje 939.000 hektaru státní zemedelské pudy, pricemž "drtivá" vetšina je pronajata. V péci má rovnež 43.000 budov a staveb, na než zpracovává privatizacní projekty. Fond již v rámci "kupónovky" privatizoval 6800 jednotek za více než 25 miliard Kc, tedy 90 procent majetku prevedeného z bývalého ministerstva pro správu a privatizaci. Mimoto PF založil ve druhé vlne 80 akciových spolecností s majetkem 9,7 miliardy Kc.

Miškovský uvedl, že zákon o prodeji státní zemedelské pudy se cte v parlamentu. Existuje prý politická vule schválit ho ješte za pusobnosti této vlády, avšak realizace potrvá nekolik let.

Uzavrel, že novela transformacního zákona ukládá PF za povinnost vyplatit maximálne 10.000 Kc do deseti procent nároku a vydat dluhopisy, které poskytne družstvum, aby je nabídly oprávneným osobám.

Petr Bayer jw


Zdroj: ČTK, 8. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 01:42