Agris.cz - agrární portál

Nový předseda chce zrychlit činnost Pozemkového fondu

8. 1. 1998 | ČTK

Nový predseda chce zrychlit cinnost Pozemkového fondu

PRAHA 8.ledna (CTK) - Prezidium Pozemkového fondu CR (PF) zvolilo 19.prosince novým predsedou výkonného výboru PF Josefa Miškovského. Ten nahradil Karla Macha, který abdikoval koncem lonského ríjna v souladu se zákonem o stretu zájmu, protože je zároven místopredsedou zemedelského výboru parlamentu.

Prioritou nového šéfa PF je podle jeho vyjádrení pro Lidové noviny (LN) zvýšení tempa pri výdeji náhradních pozemku a vyporádání restitucních nároku. PF se musí podle neho také dobre pripravit na prodej pul miliónu hektaru státní pudy. S nálezy Nejvyššího kontrolního úradu (NKÚ), který poukázal na nesrovnalosti v hospodarení PF, se fond údajne již vyporádal. Miškovský to uvedl krátce po svém nástupu do predsednické funkce s tím, že NKÚ navíc neobjevil nic, co by PF nevedel. Fond má totiž vlastní kontrolní a dozorové orgány, které se uvedenou problematikou zabývají, rekl nový predseda.

Miškovský je nicméne rozhodnut poucit se z chyb, ke kterým v minulosti došlo. "Nemyslím si ale, že by neporádku na Pozemkovém fondu bylo tolik," zduraznil v prosinci pro LN a poukázal na miliardové objemy majetku, které fond vydal ci zprivatizoval.

Nejzávažnejším zjištením ze zprávy o kontrole hospodarení PF, kterou loni v listopadu predložil NKÚ parlamentu a ministerstvu zemedelství, byla skutecnost, že PF ani po peti letech od svého zrízení presne neví, jaký majetek ve skutecnosti spravuje. Evidence budov a staveb ve správe fondu není úplná, fond nevede pozemky v úcetní evidenci a inventarizace pozemku do doby kontroly nebyla provedena vubec, konstatuje NKÚ. PF tedy dosud nezná ani celkovou rozlohu pozemku státu, které spravuje, ani jejich hodnotu.

Zmínená zpráva kritizovala i mnohé další nedostatky v cinnosti této státní instituce. Kontrolori napríklad zjistili, že k 30.listopadu 1996 dlužili nájemci fondu více než 300 miliónu korun a dluhy z prodeje majetku presáhly 6,3 miliardy korun.

Hospodarení PF s majetkem státu kritizoval NKÚ již pred nekolika lety. Z výsledku kontrolní akce provedené od cervna 1994 do února 1995 bylo zrejmé, že vybraná územní pracovište fondu nemají k dispozici kompletní soupis spravovaného majetku. Úrad také zjistil, že vetšina z proverovaných obcí do poloviny roku 1994 nepodala návrh na zápis majetku do katastru nemovitostí, jak jim ukládal zákon.

Ze záveru kontroly ale tehdy vyplynulo, že žádný právní predpis nestanoví PF povinnost tento majetek sepsat, ocenit a evidovat. Evidence majetku je však podle NKÚ duležitou povinností rádného správce a to, že se na PF nevztahuje vyhláška c.119/1988 Sb., o hospodarení s národním majetkem, by jej nemelo zbavovat povinnosti mít prehled o spravovaném majetku a vést jeho evidenci.

Nespokojenost s prací PF, konkrétne s poskytováním náhrad majetku oprávneným osobám a vydáváním náhradních pozemku, vyslovil nedávno i clen zemedelského výboru snemovny František Novák (ODS). Upozornil, že požadavky na vydávání náhradních pozemku rostou podstatne rychleji, než je PF stíhá vyrizovat.

Loni v listopadu napsal deník Právo s odvoláním na Miškovského, že PF uzavrel v roce 1994 smlouvu o obchodním zastoupení pri prodeji pozemku s firmou 1.cesko-americká spolecnost, která patrí do okruhu firem zapojených do krachujícího projektu H-systému. Miškovský ale následne pro tisk uvedl, že PF nemel s aktivitami H-systému nikdy nic spolecného.

Pozemkový fond vznikl na základe zákona c.569/1991 Sb.v roce 1992 jako hlavní nástroj rozbíhající se privatizace zemedelského sektoru. Má 73 územních pracovišt s více než 450 zamestnanci. Spravuje státní movitý i nemovitý majetek a krome jiného zakládá akciové spolecnosti, prodává a pronajímá pudu nebo prevádí majetek státu na obce. Koncem roku 1996 spravoval témer 950.000 ha zemedelské pudy a ostatní majetek v hodnote asi 13,5 miliardy korun, který se skládá zhruba ze 39.000 budov a staveb.

Jednou ze stežejních úloh fondu zustává realizace privatizacních projektu. V roce 1996 PF prevzal k realizaci celkem 678 privatizacních projektu s úcetní hodnotou témer 35 miliónu korun. Prímým prodejem stát obdržel 18 miliónu korun.

Podle informací z lonského listopadu PF podal již nekolik desítek žalob na zemedelce, kterí si koupili bývalé státní statky nebo pronajali pudu a rádne za to neplatí.

Duležitou roli hraje fond také v procesu zemedelských restitucí. V prípadech, kdy je povinnou osobou obec nebo okresní úrad, prebírá tyto závazky na sebe práve PF. Restitucní vyporádání prostrednictvím fondu má tri podoby. Jednak muže poskytnout nemovitost, kterou spravuje, jednak hotovost do výše 10.000 korun. Poslední formou jsou cenné papíry, konkrétne akcie Restitucního investicního fondu (RIF).

Celkové príjmy PF v roce 1996 cinily 1,7 miliardy korun a výdaje jednu miliardu korun. Rozpocet na rok 1997 predpokládal príjmy ve výši témer 1,5 miliardy korun a výdaje 4,5 miliardy korun. V prosinci prezídium PF schválilo rozpocet PF na rok 1998, který predpokládá príjmy ve výši 958,5 miliónu korun.

Martin Stanek lub jw


Zdroj: ČTK, 8. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 12:26