Agris.cz - agrární portál

Ministři zemědělství zase nepodepíší veterinární protokol s ČR

16. 1. 1998 | ČTK

Ministri zemedelství zase nepodepíší veterinární protokol s CR

BRUSEL 16.ledna (zpravodaj CTK) - Ministri zemedelství EU na prvním letošním zasedání príští týden v Bruselu opet nepodepíší veterinární a fytosanitární dohodu s Ceskou republikou, kterou pritom loni na návrh Evropské komise se slávou schválili. Prícinou je pokracující spor kolem dovozu brambor z EU do CR.

Ceská republika dokoncila prípravu této významné dohody o ekvivalenci veterinárních a rostlinolékarských predpisu jako první ze všech pridružených zemí. Mela se stát teprve druhým neclenským státem po Novém Zélandu, který tyto predpisy s EU sladí, což bude mít velký význam z hlediska vývozu ceské zemedelské produkce do EU. Nyní se na CR ovšem dotahuje Madarsko, které stejné jednání dokoncuje.

Problém spocívá podle zdroju Evropské komise v tom, že "ministri žádají, aby CR poskytla lepší záruky ohledne dovozu brambor z EU". V prekladu to znamená, že na nátlak Nizozemska požádali komisi, aby s CR vyjednala odstranení predpisu požadujících speciální ošetrení brambor dovážených do CR prípravkem, který je k mání pouze v Cechách.

"Zatím se o tom jedná. Fytosanitární problém brambor nebyl odstranen a dokud se to nestane, ministri dohodu nepodepíší," rekl CTK jeden z mluvcích komise.

Podle ceských zdroju Praha nyní nabízí, že bude akceptovat brambory ošetrené prípravky, které jsou k dispozici i v EU, což by melo problém odstranit. Úredníci Evropské komise si však takového návrhu nejsou zatím vedomi; príští schuzka expertu se má konat zacátkem února.

I kdyby se bramborový problém podarilo vyrešit, objevuje se na obzoru další spor - je nabíledni, že EU nebude souhlasit se stredecním rozhodnutím ceské vlády zavést kvótu na dovoz jablek. Zdroje Evropské komise CTK predem sdelily, že takové opatrení budou považovat za porušení asociacní dohody.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 16. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:55