Agris.cz - agrární portál

LN: Epidemie klasického moru prasat v tuzemsku nehrozí

23. 1. 1998 | ČTK

PRAHA 23.ledna (CTK) - Strašák evropských veterináru, klasický mor prasat (KMP), s jehož epidemií má v soucasnosti potíže Nemecko, se Ceské republiky momentálne netýká. V okrese Kromeríž se toto onemocnení sice vyskytuje u cerné zvere, do domácích chovu však KMP zatím nepronikl. Píší to dnešní Lidové noviny (LN) s odvoláním na slova ústredního reditele Státní veterinární správy CR Antonína Kozáka.

Od 1.listopadu lonského roku je naše území prosté výskytu tohoto onemocnení a k tomuto datu byla také odvolána mimorádná veterinární opatrení, která byla vydána ve vztahu k poslednímu ohnisku nákazy na Kromerížsku.

Neprítomnost KMP v domácích chovech dává podle Kozáka ceské strane vetší exportní šance do zemí Evropské unie. V soucasné dobe platí ze strany EU omezení, podle kterého je do unie zakázán vývoz prasat a veprového masa z devíti jihomoravských okresu, v nichž se vloni KMP vyskytoval.

Ani obávaná nemoc šílených krav (BSE) podle Kozáka v CR nehrozí, píší LN.

pok jd


Zdroj: ČTK, 23. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 22:27