Agris.cz - agrární portál

Investiční a Poštovní banka je podílníkem Tchecomalt Group

23. 1. 1998 | ČTK

Investicní a Poštovní banka je podílníkem Tchecomalt Group

PROSTEJOV 23.ledna (CTK) - Investicní a Poštovní banka (IPB), která se výrazne angažuje v ceském pivovarnictví, drží deset procent akcií spolecnosti Tchecomalt Group (TG), jenž je majoritním vlastníkem Obchodních sladoven Prostejov a má významné akciové podíly v devíti tuzemských firmách obchodujících se zemedelskými komoditami. CTK to dnes rekl mluvcí IPB Jan Rezek. IPB je zatím jediným akcionárem TG, jehož jméno proniklo na verejnost.

Spolecnost TG do nejvetší tuzemské sladarské firmy kapitálove vstoupila zacátkem lonského prosince, kdy práve od IPB koupila 33 procent akcií této nejvetší tuzemské sladarské firmy. V záveru roku pak od spolecnosti Sarf získala dalších 14,9 procenta akcií Obchodních sladoven a zvýšila tak svuj podíl na 48,2 procenta.

Mluvcí TG Václav Tomek už dríve CTK rekl, že kapitálový vstup spolecnosti do Obchodních sladoven a podniku ZZN je soucástí strategického projektu na vytvorení silného tuzemského seskupení zpracovatelských a potravinárských firem.

"Chceme vybudovat skupinu zpracovatelských a obchodních potravinárských podniku, která bude pro zemedelce stabilním partnerem a prispeje k posílení sektoru zemedelské výroby. Tato skupina bude ve svém oboru konkurenceschopná i po vstupu CR do Evropské unie," rekl Tomek s tím, že náklady na celý projekt presáhnou hranici jedné miliardy korun.

Tomek však zatím nechtel prozradit, kdo za spolecností TG stojí. "Akcie spolecnosti nejsou verejne obchodovatelné. Zatím nemám souhlas akcionáru k tomu, abych jejich jména mohl zverejnit," rekl pouze.

Z jakých zdroju spolecnost TG nákup akcií Obchodních sladoven a podniku ZZN financuje, Tomek také nechtel upresnit.

"Jedná se vetšinou o tuzemské zdroje. Jejich prípadné zverejnení by však nyní mohlo poškodit dosažení našich strategických zámeru," uvedl.

Mluvcí IPB Rezek dnes CTK odmítl odpovedet na dotaz, zda IPB poskytla TG úver na nákup akcií Obchodních sladoven a podniku obchodujících se zemedelskými komoditami. "To po mne nechtejte vedet," rekl Rezek.

Úrad pro hospodárskou soutež v záveru lonského roku nepovolil fúzi pivovaru Radegast a Plzenský Prazddroj, které kontroluje IPB a nizozemská spolecnost IMP Finance. Spojením obou pivovaru by na ceském trhu vznikla spolecnost se ctyricetiprocentním dominantním postavením. Nizozemská IMP Finance se proti verdiktu antimonopolního úradu okamžite odvolala.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 23. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:59