Agris.cz - agrární portál

Špatná životospráva působí negativněji než nečisté prostředí

21. 1. 1998 | ČTK

Špatná životospráva pusobí negativneji než necisté prostredí

PRAHA 21.ledna (CTK) - Špatný životní styl se na zdravotním stavu obyvatel odráží více než vliv znecišteného životního prostredí. Vyplývá to z výsledku vedecko-výzkumného programu, s nimiž dnes novináre seznámila reditelka odboru ekologických rizik ministerstva životního prostredí Marie Adámková.

Podle ní se výzkumníci zamerili na obyvatele Teplicka, jejichž zdravotní stav v závislosti životním prostredí sledovali od roku 1990. Prokázali napríklad, že kourení je pro vznik chorob rizikovejším faktorem než znecištené ovzduší, rekla.

Vedci se po zjištení, že zdraví obyvatel nepoškozují škodliviny v obsažené v potravinách a pitné vode, zamerili se na sledování vlivu ovzduší, rekla Adámková. Zvláštní pozornost pritom venovali organickým látkám v ovzduší, které mohou prispívat k tvorbe nádorových onemocnení, doplnila.

Lékari a biologové monitorovali napríklad pocet predcasných porodu, váhu novorozencu a množství úmrtí. Shodne se svetovým trendem zaznamenali snížení plodnosti mužu, všechny ostatní ukazatele se však podle nich od pocátku sledování stále zlepšovaly, a nejsou nijak alarmující.

Proto se prírodovedci nyní v rámci projektu chtejí venovat jemnejším aspektum života obyvatel znecišteného kraje. Zdravotníci budou sledovat vývoj detí pocatých za smogové situace, konstatovala Adámková s tím, že výsledky výzkumu potvrdí ci vyvrátí spekulace o vlivu špatného prostredí na imunitní systém detí.

Adámková spolu s ostatními výzkumníky míní, že na zdraví obyvatel Teplicka se odráží jejich životní styl, proto chce dál v programu spolupracovat se sociology. Podle ní jsou napríklad obyvatelé silne znecištené Prahy zdravejší než severoceši, protože méne kourí a zdraveji se stravují.

Sona Remešová mhm vb


Zdroj: ČTK, 21. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:42