Agris.cz - agrární portál

Ovocnářská unie vítá zavedení kvót na dovoz jablek

21. 1. 1998 | ČTK

Ovocnárská unie vítá zavedení kvót na dovoz jablek

HRADEC KRÁLOVÉ 21.ledna (CTK) - Zavedení kvóty na maximální rocní dovoz jablek do CR ze zemí Evropské unie ve výši 24.000 tun, o nemž minulý týden rozhodla vláda, vítá Ovocnárská unie (OU) Ceské republiky. "Vláda konecne pochopila, že je potreba podržet ceské pestitele," rekl CTK na dnešních Ovocnárských dnech v Hradci Králové predseda OU Jaroslav Muška.

Zavedení kvót by melo podle jeho slov umožnit domácím pestitelum uplatnit produkci konzumních jablek na ceském trhu. Lonský dovoz jablek do CR dosáhl 47.600 tun a blížil se 50 procentum domácí spotreby. Práve neomezený dovoz jablek byl hlavní prícinou lonské témer ctvrtmiliardové ztráty ceských pestitelu, kterí museli cást produkce konzumních jablek zlikvidovat nebo prodat jako moštová jablka.

Zavedení kvót, které bude platit pouze letos, však není podle Mušky dlouhodobým rešením. Tím je podle jeho slov vytvorení rovných podmínek pro ceské pestitele s jejich kolegy v Evropské unii. EU totiž uplatnuje systém takzvaných minimálních cen, které pro dovozce ze zemí vne EU ciní zhruba 20 korun za kilogram konzumních jablek, což prakticky znemožnuje jakýkoliv dovoz do EU.

Celkový rocní objem kvóty na dovoz jablek z EU by mel cinit 24.000 tun a mela by být cerpána ctvrtletne ve výši 6000 tun. Na dovozy nad tento objem má být uvaleno 95procentní clo.

Zdenek Rychtera jw


Zdroj: ČTK, 21. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:19