Agris.cz - agrární portál

Hanácké cukrovary loni zaznamenaly desetiprocentní pokles výroby

21. 1. 1998 | ČTK

NEMCICE NAD HANOU 21.ledna (CTK) - Hanácké cukrovary, které sdružují stredomoravské cukrovary v Nemcicích, Brodku u Prerova a v Kojetíne, v roce 1997 kvuli letními záplavami citelne snížené úrode cukrové repy zaznamenaly mezirocní pokles produkce cukru o zhruba deset procent. Zástupce generálního reditele Hanáckých cukrovaru Radoslav Hrabal CTK rekl, že tyto tri cukrovary loni vyrobily 67 tisíc tun cukru, když dohromady zpracovaly 520 tisíc tun suroviny - cukrové repy.

"Pokles produkce zpusobily lonské záplavy, kvuli kterým se na Hané výrazne snížily plochy oseté cukrovou repou vhodné ke sklizni, což melo za následek menší množství suroviny," uvedl Hrabal.

Hanácké cukrovary ovládá nadnárodní cukrovarnická spolecnost Eastern Sugar B.V., která je rovným dílem vlastnen francouzskou spolecností Générale Sucriere a britskou firmou Tate&Lyle.

Hrabal rekl, že nemcický cukrovar, vlajková lod koncernu Eastern Sugar v tuzemsku, v záveru lonského roku zvýšil základní jmení o 230 miliónu korun ze 172 miliónu korun na 402 milióny korun, aby získal financní prostredky na investice.

"Nove emitované akcie už beze zbytku upsali a zaplatili stávající vlastníci nemcického cukrovaru," dodal Hrabal.

Seskupení Hanácké cukrovary v roce 1996 podle Hrabala zaznamenalo kvuli poklesu cen cukru na tuzemském trhu a špatným exportním podmínkám ztrátu ve výši nekolika desítek miliónu korun. "Za lonský rok by naše ztráta mela být výrazne nižší," dodal.

Petr Behal jw


Zdroj: ČTK, 21. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 19:34